Filmtips 22 mars

TV
Foto: 20th century fox
Ben Stiller och Cameron Diaz i underhållande komedi.

Den där Mary

Bra komedier har scener man pratar om. Och repliker man upprepar när man stapplar fnittrande ut från salongen.

"Den där Mary" har scenerna. Massvis. Precis som bröderna Farrellys två tidigare pärlor, "Dum & Dummare" och "Kingpin", är den full av fysiska skämt och skrattretande bilder.

Manliga underlivsplågor, en stackars hund som far illa och en hårgelé som är svår att glömma.

I slutet av gymnasiet lyckas huvudpersonen Ted ( Ben Stiller) få till en träff med skolans snyggaste tjej ( Cameron Diaz), men det mesta går fel.

Ändå kan han inte glömma henne, och många år senare hyr han en privatdetektiv som ska leta upp Mary. Även detektiven, en sliskig Matt Dillon med illa tänkt klädsmak, blir kär i Mary och ljuger i Ted en falsk historia om hennes liv.

Ja, i den här filmen blir nästan alla män förtjusta i Diaz stackars rollfigur. Stackars, för det finns något till sist sjukt och obehagligt med hur besatta en del män kan bli av en del kvinnor. Det är enda gången filmen snuddar vid allvarligheter.

Genomgående används den rolige sångaren och låtskrivaren Jonathan Richman som berättare. Han kommer in och för handlingen framåt, hela tiden med olika musikalisk bakgrund.

Bra eftertexter också, när hela gänget klämmer i med The Foundations "Build me up buttercup".

TV 4 avbryter nöjet med nyheter och reklam. (There"s something about Mary, 1998)

TV 4

21.00

Shrek

Mycket underhållande animerad film för alla åldrar. En saga som skojar med alla gamla sagor, Disney och filmer. Grönt troll i träsk ger sig ut med tjatande åsna för att rädda prinsessa från drake. Men prinsessan, och allt annat, är inte riktigt vad de ser ut som. (2001)

Canal+

20.00

Vykort från drömfabriken

Meryl Streep är mycket rolig som skådespelare och dotter till den självupptagna exstjärnan Shirley MacLaine. Streep sjunger till och med bra. Bygger på Carrie Fischers roliga roman. Hon är dotter till Debbie Reynolds. (Postcards from the edge, 1990)

ZTV

20.00

Elizabeth

Cate Blanchett är mycket bra i huvudrollen i det här dramat som väckte visst uppseende i Storbritannien. Där kallas nämligen den första drotting Elizabeth för jungfrudrottningen. Här har hon en ung älskare, men det är mycket hon får välja bort.

Handlar om drottning Elizabeths väg till tronen. 1500-talets England utmålas som en "Gudfadern"-miljö med intriger och lurendrejerier.

Joseph Fiennes (Shakespeare in love) är hennes veke älskare, Christopher Eccleston och Geoffrey Rush maktlystna rådgivare.

Före detta fotbollsstjärnan Eric Cantona spelar fransk ambassadör i lustig hatt.

"Elizabeth" regisserades av Shekhar Kapur som också gjorde "Bandit queen" i Indien och "The four feathers".

Cate Blanchett är en av världens skickligaste filmskådespelare. På senare år har hon visat det i skiftande roller i bland annat "Sagan om ringen", "The talented mr Ripley", "Sjöfartsnytt", "Bandits", "The man who cried" "Heaven" och "Charlotte Gray".

Senare i år kan vi se henne som irländsk journalist i "Veronica Guerin". (1998)

SVT 2

21.15