Filmtips 23 mars

TV
Foto: WARNER BROS
Dooley Wilson, Humphrey B ogart och Ingrid Bergman i den berömda baren.

Casablanca

Klassiker med rörig tillkomst som ändå lyckades få allt rätt. Humphrey Bogart driver Ricks cafe under andra världskriget. Dit kommer den gamla kärleken Ingrid Bergman från Paris, på flykt undan nazisterna tillsammans med sin man.

Franske polischefen spelas av Claude Rains och frihetsledaren som Ingrid Bergman är tillsammans med av stele Paul Henreid. I övriga roller syns sevärda ansikten som Peter Lorre och Sydney Greenstreet.

Dooley Wilson är pianisten som spelar "As time goes by". Fast han var trummis och spelar inte på pianot.

"As time goes by" är en sång från 1931 som förekom i en Broadway-show som hette "Everybody"s welcome". Filmen bygger på en pjäs som hette "Everybody comes to Rick"s", men manuset skrevs om och om av många inblandade.

Humphrey Bogarts sista replik är en av filmhistoriens mest berömda: "Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship."

Den lär ha skrivits tre veckor efter det att inspelningen var klar och Bogart fick komma tillbaka och dubba in den. (1942)

SVT 2

23.30

Singin´ in the rain

Underbar musikal med Gene Kelly och den klassiska scenen när han dansar och, mycket riktigt, sjunger i regnet. Trots att Kelly var förkyld när den spelades in. Utspelas i Hollywood i brytningstiden mellan stum- och ljudfilm och innehåller många charmiga musiknummer. Med bland andra Cyd Charisse och i den kvinnliga huvudrollen Debbie Reynolds. (1952)

TCM

22.00

Will hunting

Succé som lyfte fram manusförfattarna Matt Damon och Ben Affleck. Damon i rollen som geniet som får hjälp av Robin Williams och Stellan Skarsgård att tygla sina aggressioner. Välspelad kärlekshistoria med Minnie Driver. (1997)

TV 1000

20.00

Puls fiction

"Kioskdeckare" hade varit en korrekt svensk titel på Quentin Tarantinos originella film. Han väver samman tre historier och berättar dem inte i tidsordning, men till sist hänger allt ihop ändå. Bitvis rolig, bitvis mycket våldsam. Har fått många efterföljare och gav nytt liv åt John Travoltas karriär. (1994)

TV 1000

22.10

Amelie från Montmartre

Rolig, spännande, gripande. Kärlek och mirakel i en fantasifull historia som dessutom har fantastiska bilder. Originell och lättsmält som en lyxig fransk dessert. Blev publiksuccé på många håll, även i Sverige. (Le Fabuleux destin d"Amélie Poulain, 2001)

Canal+ Gul

17.25

Den gröna milen

Stephen King är mästare på skräck.

Men han vet också att inga fantasier om spöken eller monster eller utomjordingar är lika hemska som de saker som människor gör mot varandra. Här och nu, i den alldeles verkliga världen.

"Den gröna milen" utspelas till största delen på 1930-talet i ett fängelse. På avdelningen för de dödsdömda är golvet målat i en blekt spygrön färg, därav namnet på avdelningen och filmen.

Historien berättas av en fångvaktare som var med om något omtumlande, och försiktigt delar med sig av sina upplevelser.

Stephen King skrev den som en serie om sex böcker, en följetong på samma vis som Dickens och hans kolleger gjorde på 1800-talet.

Den har varsamt förvandlats till film av Frank Darabont som gjorde en annan fängelseberättelse av King, "Nyckeln till frihet", till en fantastisk film. Här finns samma magi.

Fångvaktarna gör sina jobb och försöker sköta dem så hyggligt och anständigt det går. Det blir svårt när fångar är extremt våldsamma och elaka - eller alltför goda.

När en gigantisk svart man förs in för avrättning, dömd för att ha dödat två småflickor, känner fångvaktarna efter en tid att något är fel. (The Green mile, 1999)

TV 3

21.00

Uppvaknanden

Verklighetsbaserad historia med Robin Williams som psykiater. Han prövar annorlunda metoder och lyckas väcka patienter som suttit i koma i flera årtionden. En av dem spelas utmärkt av Robert De Niro. Men det är omskakande att få veta att man förlorat så många år av liv. (Awakenings, 199 0)

ZTV

20.00

Beslut utan återvändo

Spännande action om terrorister som kapar en jumbojet, en intrig som man ser med andra ögon efter den 11 september 2001. Kurt Russell spelar den politiske analytikern som kallas in när planet hotas. Han ger sig ut på fältet tillsammans med Steven Seagals elitsoldat. (Executive decision, 1995)

Canal+ Gul

22.40