Filmtips 25 mars

TV
Foto: TRISTAR PRODUCTIONS
Antonio Banderas som ung, ny Zorro som ska ta hämnd 20 år senare. Han är upplärd av den äldre, ursprunglige Zorro (Anthony Hopkins).

Zorro – den maskerade hämnaren

Så här ska matinéäventyr se ut.

Svärdsklingorna blixt-rar, striden står om ärlighet och heder, skurkarna är vedervärdiga, hjältar och hjältinnor är viga och vackra. Både Antonio Banderas och Catherine Zeta-Jones är så snygga att varje bild kunde sättas upp som affisch.

Michael Douglas blev också tänd när han såg filmen och började uppvakta Zeta-Jones. Nu är de gifta och har två barn.

Och filmen har humor också.

Det är den gamla Zorrolegenden, berättad med en ny infallsvinkel. I upptakten ser vi Zorro ( Anthony Hopkins) utföra en modig räddning, iakttagen av två småpojkar.

När filmen fortsätter 20 år senare har pojkarna växt upp och Zorro försvunnit in i legendernas mörker.

Han kommer tillbaka när den onde guvernören återvänder till det tidiga 1800-talets Kalifornien. Både Zorro och den ena av de forna småpojkarna, nu uppväxt till Banderas, vill hämnas. Den gamle lär upp den unge.

Zorro rider åter. Skurkarnas konspiration ska krossas. (The Mask of Zorro, 1998)

TV 3

21.00

Så vit som en snö

Jan Troells lågmält lugna drama om en ung kvinna som vill bli pilot i 1920-talets Sverige. Amanda Ooms är bra i huvudrollen med färgstarka figurer som Björn Kjellman, Björn Granath, Rikard Wolff och Shanti Roney runt henne. Bilder som dröjer sig kvar. (2001)

TV 1000 Cinema

16.20

Mrs Caldicot´s cabbage war

Övertydlig men varmhjärtad brittisk komedi med Pauline Collins (Shirley Valentine) som hamnar på vårdhem för äldre. Efter ett liv där hon hunsats av dum make och trist son gör hon till sist uppror och leder pensionärer i kamp för värdighet. Collins riktige man John Alderton spelar elak föreståndare. (2000)

Canal+

20.00

Katharina Blums förlorade heder

Stark film efter Heinrich Bölls roman om kvinnan vars liv förstörs av sensationspressen. Böll var själv upprörd på tyska Bild Zeitung.

Katharina Blum ( Angela Winkler) träffar en ung man ( Jürgen Prochnow) på en fest. De tänder på varandra och tillbringar natten tillsammans. Dagen efter kommer polisen för att gripa honom som misstänkt terrorist, men det blir i stället Katharina Blum som tas av polisen. Och sedan förföljs den blyga kvinnan av rättsväsendet och massmedia.

Både boken och filmen var mycket omdiskuterade på 1970-talet.

Stämningarna i Västtyskland på den tiden har paralleller till andra länder i dag där kampen mot terrorism riskerar att osäkra rättssamhället.

Volker Schlöndorff gjorde fyra år senare "Blecktrumman" och har sedan dess regisserat både bra och svagare filmer. "Swann och kärleken", "En handelsresandes död" med Dustin Hoffman och John Malkovich, "A handmaids tale", "Palmetto" och "Nazismens tjänare" med Malkovich. (Die Verlorene Ehre der Katharina Blum, 1975)

SVT 2

22.30