Filmtips 26 mars

TV
Foto: 20th CENTURY FOX
Sô Yamamura spelar amiral vid japanernas attack mot Pearl Harbor.

Tora! Tora! Tora!

Ambitiös, men inte särskilt spännande, krigsfilm som visar japanernas attack mot Pearl Harbor 1941. Storfilm som krymper något i tv-rutan.

På sin tid ett unikt samarbete mellan Hollywood och Japans filmindustri med stjärnor från båda lägren, där man på ett neutralt sätt skildrade attacken från båda sidorna. Bra flygscener, Oscar för bästa special- effekter.

Amerikaner regisserade sina scener, japanerna de med deras perspektiv.

Bland skådespelarna finns Martin Balsam, Jason Robards och Joseph Cotten.

"Tora! Tora! Tora!" är också en av de tidiga katastroffilmerna, som blev så populära på 1970-talet.

Man tog ett stort gäng filmstjärnor och föste ihop dem i en hotfull situation.

Som i "Skyskrapan brinner", "Airport", "SOS Poseidon" och "Jordbävningen". Men mest handlar det förstås om en historisk händelse, senast skildrad i påkostade "Pearl Harbor" med Ben Affleck.

Då får man mer fakta i "Tora! Tora! Tora!".

Andra filmer som tar upp den japanska attacken är "Härifrån till evigheten" och "Vägen mot ljuset". (1970)

TV 4

0.10

Jag och Morrison

Roadmovie från Finland med en aggressiv men cool Irina Björklund i huvudrollen. Eva Röse har en naken biroll. Om knark och liv. (Minä ja Morrison, 2001)

Canal+

15.15

Dogfight

Elak vadslagning mellan soldater om vem som kan ta med fulaste tjejen på träff. River Phoenix är mer hjärtlös mot Lili Taylor än han skulle velat vara.

Utspelas i San Francisco 1963 och River Phoenix soldat är på väg ut i Vietnamkriget. När den unga Rose får reda på vadslagningen skäller hon förstås ut den unge mannen, men han får chans att visa upp sina bättre sidor. Brendan Fraser (Mumien) har en liten biroll som en annan ung militär. (1991)

Kanal 5

2.40

Carpool

Trevlig komedi med David Paymer som stressad reklamman som ska skjutsa ungar till skolan i Seattle. Han hamnar mitt i ett rån och dras in i hygglige klanten Tom Arnolds trassliga affärer. Det blir ett gisslandrama och den stressade pappan upptäcker att han kanske inte varit en så bra förälder. Alla lär sig något.

Andra sevärda aktörer är Rod Steiger som butiksägare, Rhea Perlman samt en ung Rachael Leigh Cook.

Tom Arnold blev känd när han var gift med Roseanne Barr och de möttes när han spelade Arnie Thomas i hennes tv-serie "Roseanne".

Han har mest gjort småroller i skräpfilmer, men hade en svit strax före "Carpool" där han var bra i "True lies", "Nio månader" och "Hämnd, ljuva hämnd".

"Carpool" är regisserad av Arthur Hiller som gjort proffsiga filmer som "Love story", "Chicago-expressen" och "Skjut inte på tandläkaren". (1996)

SVT 1

14.30

Nordvästpassagen

Tidig färgfilm med Spencer Tracy som leder en trupp äventyrare och utforskare in i Kanada på 1700-talet. De är hårda mot indianerna. Regisserad av King Vidor. En andra del planerades, men gjordes aldrig. (Northwest passage, 1940)

TCM

17.55