”Bingolotto” är i djup kris

Tittarna flyr – och Kronér kan bytas ut redan i höst

TV

"Bingolotto" är i sin allvarligaste kris någonsin och tittarna sviker.

Lasse Kronér kan tvingas lämna jobbet som programledare redan före årets slut.

- Vi har redan börjat prata om en efterträdare, säger han.

Foto: scanpix
tappar stadigt Vinsterna blir större och spelen fler - men tittarna flyr ändå från "Bingolotto". Från att ha legat en bra bit över en miljon tittare varje lördag snittar programmet de senaste veckorna på en publik på 800 000. I grafiken nedan ser du utvecklingen de senaste åren. Siffrorna, som kommer från MMS, visar det genomsnittliga antalet tittare för varje år.

Ingen i ledningen för "Bingolotto" vill säga det.

Men faktum är att Sveriges största lotteri befinner sig i allvarlig kris.

Förra året sjönk tittarsiffran i snitt med 250 000 - var femte tittare lämnade programmet. Och raset fortsätter. Med motståndare som Melodifestivalen och "Expedition: Robinson" under våren har snittpubliken för "Bingolotto" sjunkit under miljonen.

Intäkterna sjunker

Aftonbladet kan dessutom avslöja att lotteriintäkterna till idrottsrörelsen sjunker dramatiskt. Förra årets tapp var över 100 miljoner kronor. Och om trenden håller i sig väntar ett tapp på ytterligare 130 miljoner i år.

Nu aviseras flera förändringar till hösten.

Lasse Kronér har börjat föra samtal med "Bingolotto"-ledningen om vem som ska ersätta honom.

– Samtidigt känner jag att jag inte skulle vilja gå nu. Det har ju dippat. "Robinson" och Melodifestivalen har gått mot oss och vi har fått stryk där. Men vi har fått mer stryk än vi brukar få.

– Så man vill gärna vara med och dra tillbaks det. Som det är nu vet jag inte. Jag har inget datum i huvudet då jag slutar.

Hur länge stannar du?

– Jag tror absolut att det blir ett år till - om inte någon säger att jag ska väck. Det kan ju hända om TV 4 får en svacka och vi får fortsatt dålig tittning. Det är som med ett tränarjobb, om det inte funkar så måste man ändra något. Och efter ett tag kan det hända att folk tröttnar på den där som står och tjötar i tv hela tiden.

Hur mycket pratar ni om att du ska sluta?

– Vi har pratat ganska mycket om det här. Vi har till och med pratat om vem som ska bli nästa programledare - vi har till och med pratat namn.

Du stannar alltså ett år till?

– Jag är i alla fall kvar till jul - om det inte händer något dramatiskt.

Hur känns det att arbeta i motgång för första gången?

– Det är faktiskt ganska kul att få uppleva det också. Det har varit tufft. Tidningarna gick på oss i slutet av augusti och skrev att vi tappade tittare. Men då var det varmt ute och vem går då in och tittar på tv? Där skapade man en trend att programmet var en loser. Då tappade vi tittare bara på hörsägen, trots att vi gjorde väldigt bra program. Sedan har ju SVT varit strålande så de har ju tagit mycket.

"Förödande för oss"

– Sedan kom de nya reklamavbrotten i TV 4 med 20-minutersintervaller mellan reklamen. Och det var förödande för ett direktsänt program. Om jag låg tre minuter tjock förut kunde jag jobba igen dem under två timmar. Nu måste jag jobba igen dem inom 20 minuter och det gör att jag måste bli mer hetsig.

– Och om det går för fort är det här programmet inte bra. "Bingolotto" bygger på feeling och ett samspel med tittarna.

Har ni pratat med TV 4 om det här?

– Reklamreglerna är inget som går att ändra. Det är vi som måste ändra vårt handlingssätt och kanske ta bort vissa saker.

Finns det ett krismedvetande på ”Bingolotto”?

– Vi analyserar jävligt mycket. Det svåra är bara att om man gör en grej och kanske märker att den är dålig, vilket kan gå ganska fort, tar det lång tid att åtgärda det eftersom det är tryckt på lotten och du måste vänta tills du är klar med alla lotter som kanske tryckts ett halvår i förväg.

”Måste så för idén”

– Ibland kan man, vilket har hänt, stå med en idé som är kass men du måste ändå stå för den varje vecka för att det finns på lotten. Vi har försökt förändra det så att det ska bli kortare puckar, men det går inte.

Om det vikande tittarintresset fortsätter - vem åker först?

– Ingen har hört av sig ännu. Vår kamp börjar i dag. I lördags hade vi riktigt kassa siffror. Vi har ändå legat runt 1,1 miljon tidigare, men nu har vi legat på 800 000 de senaste veckorna och ännu lägre i lördags.

Känner du för att fortsätta efter jul?

– Jag tror jättemycket beror på hur höstsäsongen kommer att se ut. Om den inte blir som jag tror, och nu står vi i valet och kvalet, då får vi se. Men jag har kontrakt längre än till jul.

Dan Panas