”Byt ut Kronér eller lägg ner”

Färre köper Bingolotter - idrotten tappade 100 miljoner förra året

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
kräver förändring Arne Johansson, lottansvarig i Södertälje Sportklubb, tycker att det måste till en rejäl förändring för att Bingolotto ska kunna fortsätta. "Lasse Kronér gör inget bra jobb. Han skulle bytts ut redan i höstas", säger han.
TV

Raset för "Bingolotto" får idrottsrörelsen att blöda.

Nu höjs röster som kräver Lasse Kronérs avgång.

- Görs inget nu kan de lika gärna lägga ner programmet, säger Arne Johansson i Södertälje Sportklubb.

"Bingolotto" har varit idrottsrörelsens stora kassako i tolv år.

Genom åren har lottförsäljningen gett svenska idrottsföreningar över 10 miljarder kronor.

Och det har givetvis skapat ett starkt beroende.

Enligt Riksidrottsförbundet får landets klubbar i snitt cirka 30 procent av sina intäkter från bingolotterna.

Var femte sviker

Men nu befinner sig "Bingolotto" i sin första stora kris. Var femte tittare sviker programmet och inkomsterna från lotteriförsäljningen sjunker dramatiskt. Förra året ledde det till att idrottsrörelsens intäkter minskade med över 100 miljoner kronor. Och den negativa trenden har fortsatt under årets första tre månader. Förra lördagen följde 665 000 tittare "Bingolotto" i konkurrens med Melodifestivalen.

- Hittills i år har minskningen av intäkterna varit 12-13 procent - alltså ett tapp på upp till 130 miljoner kronor om trenden håller i sig resten av året. Det är mycket allvarligt.

- Vi kräver snabba åtgärder och förändringar av programmet, säger Lennart Karlberg, generalsekreterare i Riksidrottsförbundet.

Flera av landets idrottsföreningar håller med.

Under 2001 sålde Södertälje Sportklubb (SSK) flest bingolotter i Sverige - i snitt 3 200 i veckan. I dag är man nere i 2 200.

- Vi förlorar ungefär 200 000 kronor i halvåret nu. Det är främst gamlingarna som gått ifrån oss. De köper inte längre.

- Om det inte ändras nu kommer vi att tappa mer än 400 000 kronor per år. Och då kan de lika gärna börja tänka på att lägga ner programmet, säger Arne Johansson, ansvarig för lottförsäljningen i SSK.

IF Elfsborg är en annan stor bingolottförsäljare. Normalt säljer klubben upp till 3 000 lotter i veckan. Nu ligger snittet på 1 200 - och de senaste veckorna har siffran varit nere i 900.

Båda klubbarna kräver stora förändringar av programmet och att programledaren Lasse Kronér byts ut i samma veva.

”Det är ingen kris”

- Han är säkert rar som person, men man behöver kanske ett nytt ansikte för att trenden ska vändas, säger Ann-Margaret Oskarsson i IF Elfsborg.

Arne Johansson, SSK:

- Han gör inget bra jobb. Han skulle bytts ut redan i höstas. Han kan inte förnya mer nu, han måste inse att det inte funkar.

I gårdagens Aftonbladet berättade Lasse Kronér att han inte vet om han blir kvar som programledare efter jul. Han har redan börjat diskutera en efterträdare med Bingolottos vd Per Ericsson.

Ännu har dock inga formella krav på Kronérs avgång kommit in, enligt Per Ericsson.

- Vi är långsamt på väg ner till samma nivå som vi låg på för fyra år sedan, men det är ingen kris. Vi jobbar naturligtvis med förändringar som vi alltid gör. Men det handlar inte om att vinna eller försvinna - snarare att vi är ute efter revansch, säger Per Ericsson.

Dan Panas, Tobias Lindner