- Jag fick ta hand om döende när jag var 18

Gunilla har mycket gemensamt med sin roll i "Solbacken: avd. E"

1 av 3 | Foto: ROGER LUNDSTEN
utbildad mentalsköterska Miljön på äldreboendet är inte ny för Gunilla Johansson. Hon är utbildad undersköterska och mentalsköterska och har jobbat i det yrket i några år.
TV

GÖTEBORG

Hon spelar det plikttrogna vårdbiträdet Camilla i tv-serien "Solbacken: avd. E". Och aldrig har Gunilla Johansson, 37, gjort en roll med sådan genomslagskraft.

- Många kommer fram och vill prata. Gulligast var tanten som önskade att hon hade haft ork att hjälpa mig, för "jag" har det ju så körigt på jobbet, säger Gunilla.

Carin Mannheimers succéserie - fjärde avsnittet i kväll - om livet på ett ålderdomshem har lockat kring två miljoner tittare per avsnitt.

Gunilla Johansson spelar 32-åriga vårdbiträdet Camilla, ensamstående mamma med ett stort socialt patos, som nu börjar bli sliten och cynisk. Rollen är som skräddarsydd för Gunilla.

- Jag är utbildad undersköterska och mentalsköterska i botten och jobbade med det i ett par år. Som 18-åring var jag på ett jobb där jag både fick ta hand om de döende och ha samtal med de anhöriga. Så här i efterhand kan jag tycka att det var ett för stort ansvar för någon så ung. Kanske gjorde den erfarenheten det lite lättare när min mormor dog för några år sedan, även om det förstås var en stor personlig sorg.

Dottern spelar dotter

Precis som Camilla är Gunilla ensamstående mamma, till Olivia, fem och ett halvt år. Det är också hon som spelar dottern i tv-serien.

- Det är ett sjå att få det att gå ihop. Men jag har en underbar familj som ställer upp och som skådis är ju inte arbetsbördan alltid lika intensiv.

Det var när Gunilla jobbade med utvecklingsstörda barn på en skola som en lärare tyckte att hon skulle pröva på det här med teater. Och så blev det. För den breda publiken är hon mest känd för huvudrollen i tv-serien "Insider" (1999). Annars har hon långtidskontrakt på Backa teater i Göteborg.

Gunilla tror att serien blivit så omtyckt för att nästan alla har en relation till ett äldreboende, på ett eller annat sätt. Hon tror och hoppas den ska få folk att prata om hur de vill ha det när de blir gamla och skröpliga. Och att alla ska förstå hur kämpigt de som jobbar inom vården har det.

Romans med vikarie

- Det är lätt att bränna ut sig när man är så nära människor, både fysiskt och psykiskt.

I tv-serien har man hittills kunnat ana en spirande romans mellan Camilla och unga vikarien Jonatan ( Rasmus Lindgren).

- Bland alla annars positiva reaktioner, har några tyckt att "jag" varit för spydig mot Jonatan. Och alla frågar: Blir det nåt? Ni får väl se "

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM