Filmtips 27 mars

TV
Foto: COLUMBIA PICTURES CORPORATION
Tom Cruise, Jack Nicholson och Demi Moore.

På heder och samvete

Spännande amerikanskt rättegångsdrama. Upptakten är ett mord bland militärer, två flottister dödar en kamrat i marinkåren.

Tom Cruise och Demi Moore spelar de båda juridiskt utbildade befälen som ska utreda mordet.

Jack Nicholson - i en liten men mycket bra biroll - är översten som försöker tysta ned hela historien.

Tom Cruise och Demi Moore är faktiskt överraskande trovärdiga, som omväxling går de inte bara omkring en hel film rakt igenom och ser bra ut.

Kevin Bacon och Kiefer Sutherland har små men viktiga roller, men det som imponerar mest är regissören Rob Reiners förmåga att hålla spänningen uppe hela tiden, i drygt två timmar.

Han är mångsidig, Reiner. Behärskar alla filmgenrer, från skräck (Lida) och ungdomsfilmer (Stand by me) till satir (This is Spinal Tap) och kärlekshistorier, som hans mästerverk "När Harry träffade Sally"".

För manus till filmen svarar Aaron Sorkin, som även har skrivit förlagan, en framgångsrik pjäs. Sedan dess har han blivit ännu mer känd som skaparen av tv-serien "Vita huset".

Sorkin har en cameoroll som en advokat som står och diskuterar ett fall med en kvinna i en bar.

Kultfakta: Trots att det finns en tv-serie med samma namn, som utspelas i liknande miljö, har de inget med varandra att göra. (A few good men, 1992)

ZTV

21.00

Harry, en vän som vill dig väl

Spännande fransk thriller med Sergi López. Han har fått pris för rollen som Harry, en obehaglig psykopat som nästlar sig in i en gammal väns ( Laurent Lucas) liv. (Harry, un ami qui vous veut bien, 2000)

Canal+ Blå

23.05

Big

Underhållande komedi om en 12-åring som vill vara vuxen - och en dag vaknar upp i en vuxen mans ( Tom Hanks) kropp. Med sin naiva inställning till livet gör han succé i affärsvärlden, på ett leksaksföretag. Men det blir komplicerat med förhållandet till kvinnor (främst Elizabeth Perkins) eftersom han är så oerfaren" (1988)

Canal+ Blå

18.15

Chocolat

Lasse Hallströms drama utspelas i en stad i 1950- talets Frankrike. Handlar om livets frestelser och folk som går sina egna vägar. Med Juliette Binoche, Johnny Depp, Alfred Molina, Peter Stormare och Lena Olin. (2000)

TV 1000 Cinema

17.00

Billy Madison

Adam Sandler i en komedi som lockar till väldigt få skratt.

Fast lite handlar det förstås om vilken inställning man har till denne komiker.

Personligen tycker jag att han bara varit riktigt bra i "The Wedding singer". När han - som här - knappt ens försöker spela en rollfigur utan mest bara larvar sig, blir det sällan roligt.

Filmens Billy Madison är en bortskämd rikemansson som tvingas ändra livsstil för att få ärva pappans hotellimperium.

Bland annat innebär det att han måste gå om plugget på rekordtid och då skaffa sig toppbetyg.

Skämten är hela tiden förutsägbara och ingen av rollfigurerna är så intressant att man bryr sig ett dugg om hur alltihop slutar. (1995)

Kanal 5

21.00

P O V - Point of view

Dansk roadmovie i amerikansk miljö. Precis före bröllopet i Las Vegas får bruden panik och försvinner med en främling på motorcykel ut i ödemarken. Regisserad av Tomas Gíslason. Med Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm och Gareth Williams. (2001)

TV 1000

20.00