Filmtips 28 mars

TV
Foto: SF
Johan Ulveson, Suzanne Reuter, Peter Dalle (även manus och regi) samt Lena Endre.

Ogifta par – en film som skiljer sig

Underhållande svensk komedi om den svåra konsten att leva tillsammans i det perfekta förhållandet.

Peter Dalle har tidigare skildrat det i många Lorry-sketcher, nu har han samlat många av sina tankar i en relationskomedi om två par och deras förhållanden.

Ett (Dalle, Lena Endre) är stormigt. Han tv-författare, hon framgångsrik Dramatenskådis. Minsta lilla felsägning om hur de ska leva sina liv tillsammans, kan orsaka ett raseriutbrott.

Det andra förhållandet ( Johan Ulveson, Suzanne Reuter) är mera stumt. Han är misslyckad och arbetslös skådis, hon i modebranschen.

Medan han, inför sig själv och omgivningen, ständigt låtsas ha fullt upp, tycks hon mest fundera över hur hon ska komma ur förhållandet på ett så smärtfritt sätt som möjligt.

Paren umgås på krogen, på modevisningar, mot slutet på en gemensam fjällsemester där allt ställs på sin spets.

Dalles cynismer, Endres utbrott, Reuters blickar, hela tragedin i Ulvesons misslyckade skådis när han möter en "kollega" ( Gösta Ekman som sig själv, mycket roligt!). Här har fyra av Sveriges bästa komediskådespelare fått fritt fram. Filmen är fylld av träffsäkra och roliga händelser och repliker.

Två invändningar, dock.

Slutet, jag ska inte avslöja mer, är en besvikelse.

Och ibland får man en känsla av att Dalle försökt få precis alla sina funderingar kring kriser, gräl och försoningar att passa in på just dessa två par, deras känslomässiga svängningar blir därför lite för mycket ibland.

Men roligt har man, med viss besk eftersmak. (1997)

SVT 1

21.00

Demolition man

Framtidsaction som utspelas i Los Angeles år 2032. Gjord med glimten i ögat och en ganska rolig satir över hur världen kan se ut om knappt trettio år.

Med Sylvester Stallone, Wesley Snipes och Sandra Bullock.

Kultfakta I: Bullock fick rollen sedan Lori Petty sparkats efter några dagar.

Kultfakta II: Stallone ville ha Jackie Chan i skurkrollen, men han vägrar spela onda rollfigurer. (1993)

Kanal 5

21.55

Ta chansen!

Tom Cruise, i tidig roll, spelar den unge fotbollstalangen som hoppas på idrottsstipendium till fin skola. Med Lea Thompson och en historia som påminner om "En officer och gentleman". (All the right moves, 1983)

Canal+

17.15

Colors

Våldsam thriller om två poliser ( Robert Duvall, Sean Penn) bland ungdomsgäng i Los Angeles tuffaste kvarter. Den unge vill ha hårdare tag, den äldre är mer realistisk - han har varit med förr. Regi av Dennis Hopper. (1988)

Kanal 5

1.15

Jagat hjärta

Bisarr amerikansk B-skräckis. Här handlar det inte om att vara rädd för de vanliga monstren - varulvar, vampyrer, seriemördare, allmänna knäppskallar - utan för - morsan och hennes pilska granntant!

Morgan Weisser spelar Tom, på väg att bli vuxen, på väg att flytta hemifrån och skaffa sig ett eget liv med flickvännen. Något som mamman ( Diane Ladd) absolut inte vill.

Och något som granntanten ( Olympia Dukakis) ännu mindre vill. Hon har alltid haft ett gott öga till unge Tom, men när hon nu inser att hon är för gammal för att få honom, ska ingen annan heller få det" (Mother, 1996)

TV 4

0.15

Romy & Michelle: Blondiner har roligare

Underhållande komedi om två bimbos i Los Angeles och hur det kör ihop sig, när de återvänder till en återföreningsfest i deras gamla high school på bondvischan. Lisa Kudrow och Mira Sorvino är suveräna i huvudrollerna. (Romy and Michele"s high school reunion, 1997)

ZTV

21.55

ARTIKELN HANDLAR OM