Filmtips 30 mars

TV
Foto: UNIVERSAL
Denzel Washington i titelrollen som den oskyldigt morddömde boxaren Rubin "Hurricane" Carter.

The Hurricane

Denzel Washington är lysande i titelrollen, som Rubin "Hurricane" Carter, lovande boxare i 1960-talets USA som oskyldigt anklagad dömdes till livstids fängelse för mord.

Bob Dylan skrev en klassisk låt om fallet (och den är givetvis med i filmen).

Men det är nog mindre känt vilken slump det var att Hurricanes fall togs upp en allra sista gång. Det var Lesra Martin ( Vicellous Reon Shannon), en 15-årig grabb med lika trasslig bakgrund som Hurricane, som köpte ett slitet exemplar av hans självbiografi på en loppmarknad, läste boken och fick sina kanadensiska fosterföräldrar ( Deborah Kara Unger, Liev Schreiber, John Hannah) att engagera sig i fallet.

Historien rullas effektivt upp i återblickar. Uppväxten i New Jersey, de tidiga framgångarna i ringen, den begynnande stjärnstatusen - och så morden, rasismen, tiden i fängelset - tills filmen så att säga hinner ifatt sig själv.

Vi är tillbaka i unge Lesras upptäckt av likheterna mellan sitt eget och Hurricanes liv. Då börjar filmen om, morden visas igen, så som det egentligen var. (1999)

TV 4

21.00

Äventyraren Thomas Crown

Välgjord nyinspelning av en thriller från 1968. Förra filmen hade sämre intrig och den nya filmen är betydligt sexigare. Pierce Brosnan är gentlemannatjuven och den stenrika finansmannen som stjäl en värdefull tavla, bara för skojs skull. Dennis Leary och Rene Russo är polisen och försäkringsagenten som försöker sätta dit honom. (The Thomas Crown affair, 1999)

TV 3

21.00

Fast food, fast women

Kärleksdrama i New York-miljö. Ett antal lite vilsna människor, bland andra en servitris ( Anna Thomson) som har ångest inför 35-årsdagen, drömmer alla om att hitta någon att älska. (2000)

Canal+

23.25

Borta med vinden

En av alla tiders största filmklassiker. Storslaget epos på nästan fyra timmar, även om historien i grund och botten är en tvålopera, förlagd till amerikanska inbördeskriget. Clark Gable (1901-1960) och Vivien Leigh (1913-1967), den sistnämnda en av många Oscarsvinnare i filmen, spelar filmens kärlekspar, Rhett Butler och Scarlett O"Hara. (Gone with the wind, 1939)

TCM

15.35

Tjuren från Bronx

Martin Scorseses film om Jake La Motta, mellanviktsmästare 1949-1951, är alla tiders bästa boxningsfilm! Robert De Niro gick upp 30 kilo för scenerna när han spelar honom som gammal. Och han Oscarsbelönades för rollen. (Raging bull, 1980)

TV 3

2.25

Hajen

Steven Spielberg var bara 27 år när han gjorde detta mästerverk inom skräck- och thrillergenren.

Historien är nästan löjligt enkel: En stor och livsfarlig haj attackerar badgästerna på en populär turistort på amerikanska östkusten. En polis ( Roy Scheider), en vetenskapsman ( Richard Dreyfuss) och en ärrad sjöman ( Robert Shaw, 1927-1978) tar upp jakten på hajen" En av alla tiders största biosuccéer. Trefaldig Oscarsvinnare, bland annat för John Williams mycket suggestiva musik. (Yaws, 1975)

ZTV

20.00

Plastic man

Mycket välgjort brittiskt drama med John Thaw (1942-2002), mer känd som tv:s kommissarie Morse. Här spelar han framgångsrik plastikkirurg som har det jobbigt med både familjen och älskarinnan. När en hemlös patient hamnar på sjukhuset ställs allt på sin spets" (1999)

Kanal 5

1.55