Filmtips 31 mars

TV
Foto: SANDREWS
Heinz Hopf, Eva Dahlbeck, Harriet Andersson och Jan Malmsjö i Mai Zetterlings debutfilm.

Älskande par

Mai Zetterlings (1925- 1994) debutfilm, fritt efter Agnes von Krusenstjernas (1894-1940) romansvit "Fröknarna von Pahlen" som kom ut i början av 1930-talet.

Den har blivit ett verk som står på egna ben med vackert foto av Sven Nykvist.

Filmen utspelas på en förlossningsklinik där tre kvinnor minns sina kärlekar, i synnerhet erotiska upplevelser av olika slag.

Agnes von Krusenstjernas böcker väckte stor uppmärksamhet när de kom, just på grund av den sexuella frispråkigheten.

Skådespelarna är mycket bra, särskilt de tre i huvudrollerna: Harriet Andersson, Gunnel Lindblom och Gio Petré.

Som skådespelerska hade Mai Zetterling slagit igenom redan i "Hets" 1944. Men under de senare åren av sitt liv föredrog hon att stå bakom kameran.

Hennes sista film som regissör i Sverige blev "Amorosa" - som handlade just om Agnes von Krusenstjerna. (1964)

SVT 1

13.35

American psycho

Fräck filmversion av Bret Easton Ellis skandalomsusade roman, om charmige börsmäklaren Patrick Bateman ( Christian Bale) i New York, som är våldsam seriemördare på fritiden.

Svart satir med Willem Dafoe, Josh Lucas och Reese Witherspoon. (2000)

TV 1000 Cinema

21.00

Det grymma landet

Thriller med kultrykte. Ett "Natural born killers"-liknande drama med verklighetsbakgrund som utspelas i 1950-talets USA. Ett ungt par dödar flickans pappa, sedan hamnar de på en lång flykt undan rättvisan. Martin Sheen och Sissy Spacek spelar det unga paret. De var då 33 och 23 år, i början av sina karriärer. Begåvade regissören Terrence Malick har sedan dess tyvärr bara gjort två filmer, den senaste var "Den tunna röda linjen" för fem år sedan. (Badlands, 1973)

Kanal 5

1.50

Shrek

Mycket fantasifull och extremt välgjord datoranimerad barn- och familjefilm. Underhållande saga om monstret som tillsammans med en pratglad åsna ska rädda en prinsessa från en eldsprutande drake. Oscarsvinnare för bästa tecknade film. Dubbad till svenska. (2001)

Canal+ Blå

17.55

Street love

Stark, omskakande dokumentär av Åsa Faringer.

I centrum står Rosa Zaragoza. När hon var bara sju år kidnappades hon och våldtogs av tre poliser. Sedan blev hon prostituerad.

Hennes öde är inte unikt. I Mexiko City finns det massor av småflickor som tvingas till prostitution av hänsynslösa hallickar.

Men Rosa är speciell för hon lyckades lämna det livet bakom sig efter ett trettiotal år. Och inte bara det. Hon blev de prostituerades taleskvinna, hon började föra en kamp mot livet på gatan.

För det har hon blivit hotad och misshandlad. Men hon fortsätter striden, med hjälp av sin religiösa tro och utövandet av vit magi. (Street love - amor de la calle, 2000)

TV 4

23.00

Min kusin Vinny

Underhållande blandning av drama och komedi som utspelas i de amerikanska sydstaterna. Med Joe Pesci, Ralph Macchio och då 28-åriga Marisa Tomei, som fick sitt genombrott och en Oscar för rollen. (My cousin Vinny, 1992)

Canal+

21.00

Exorcisten – director´s cut

Skräckfilmen som blev en sensation 1973. Linda Blair spelar flickan som blir besatt av djävulen, Max von Sydow är exorcisten som ska rädda henne. Genuint kuslig stämning, nu i längre version. (The Exorcist - Director"s cut, 1973)

Canal+ Blå

20.00