De tio mesta dokupersonerna

1 av 6 | Foto: jerker ivarsson
På tionde plats Patrik Rasmussen.
TV

Många deltagare har passerat revy, men det finns några man verkligen minns. Puls har listat de tio värsta, roligaste, grisigaste och mest underhållande dokupersonligheterna.

10. Kunde verkligen visa sina känslor

Patrik Rasmussen

– Fame Factory

Varken ”Fame Factory” eller ”Popstars” har bjudit på några skandalösa personligheter, fylleslag eller intriger. Men Grin-Olle Rasmussen är en av dem man verkligen minns. Varenda gång man slog på TV3 satt Patrik och bölade och gnölade för än det ena, än det andra. Han verkade ha tagit det här med att män borde visa mer känslor lite väl ordagrant.

9. Sov inte direkt med händerna på täcket

Emma-Maria Carlsson

– Big Brother

Med Emma-Maria i huset hade ingen tråkigt. Hon spottade inte i glaset och sov inte med händerna på täcket. Trots kamerorna.

Emma-Maria gick lös på Dominique samtidigt som Kitty hade liknande planer. Hon fick även ihop det med Benjamin och som pricken över i byggde hon en alldeles egen onanikoja som hon släppte loss i. Vi har fortfarande hakorna nere vid knäna.

Och Kanal 5 var nöjda – tills de insåg att de hade tagit in en missbrukare i huset och kontinuerligt matat henne med sprit. Tvivelaktigt, någon?

8. Fick utstå allmänhetens spott och spe

Emma Andersson – Expedition: Robinson

Emma gjorde inte mycket väsen av sig under expeditionens gång, men kameramännen såg ändå till att följa hennes bikiniöverdel och dess innehåll med oförtrutet intresse. Av någon underlig anledning. Hur som helst så var det efter såpans slut som stackars Emma verkligen blev föremål för allmänhetens spott och spe. Inte främst tack vare sångkarriären, utan på grund av Emmas bristande kunskaper om andra världskriget. Det var helt enkelt ingen bra idé att glatt ställa upp i tv med en tröja med trycket

”Treblinka – class of -45”.

7. Dokusåpornas egna Piff och Puff

Özcan och Blondie

– Farmen

Özcan Yildiz och Jan ”Blondie” Hammarlöf är såpornas Piff och Puff, dokuvärldens Bill och Bull och ”Farmens” Helan och Halvan. Det är ingen idé att separera de två.

De är visserligen två vuxna karlar, men i ”Farmen” sommaren 2002 härjade de som klassens värsta retstickor. De blev anklagade för sexuella trakasserier, hets mot folkgrupp, misshandel och diverse andra sattyg. Till slut blev de diskade, men kom givetvis tillbaka – på lyset.

Det kanske ska tilläggas att de två snubbarna är 30 respektive 38 år.

6. Ollade in sitt revir

Johan ”Godzilla” Lennström

– Villa Medusa

”Villa Medusa” stod för det första riktiga lågvattenmärket inom de svenska dokusåporna.

Andra omgången, som utspelade sig våren 2000 på charterturismens soptipp – Playa del Inglés på Gran Canaria, leder förmodligen fortfarande såpornas all time low.

Och Godzilla var värst av dem alla. Han ollade in sitt revir, kallade sina medtävlande för sprutluder och påstod att ”horor är de enda kvinnor man kan lita på”. Han krökade, blev tagen av polisen och trots att man satt hundratals mil från Spanien, framför tv:n, tappade man livslusten vid blotta tanken på hans kroppsodörer.

5. Tog slackergrejen till oanade höjder

Molle Holmberg

– Baren

Robinson-Herman var lat, men Molle tog slackertrenden i dokusåporna till oanade höjder.

Med sitt nonchalanta sätt och sin dryga attityd drev han sina medtävlande till vansinne. Det var hösten 2000 och Molle sov, åt och snackade om vikten av att få ta det lugnt. Baren var en parentes som de andra gärna fick ta hand om.

Och tv-tittarna var stormförtjusta. För inget var roligare än att höra Annie och Marinette sura över Molles slöande – två gnällspikar som inte alls hade fattat vad det här med dokusåpor egentligen går ut på.

Eller att livet är långt ifrån rättvist.

4. En röksugen argbigga

Qristina Ribhon – Farmen

Qristina bar hela första omgången av ”Farmen” på sina bastanta axlar.

En sådan oresonlig argbigga ser man inte varje dag i svensk television. När hon sedan till råga på allt fick slut på

cigaretter och drabbades av abstinensbesvär blev det ordentligt liv i luckan.

Men det mest anmärkningsvärda av allt var ändå att Qristina, när hon kom tillbaka till farmen efter en en tid på sjukhus, anklagade de andra deltagarna för mobbing. Att det var som att heta Saddam Hussein och anklaga de andra partiledarna för att bestämma allt verkade inte bekymra Qristina det minsta.

3. En turkisk version av ”Den oändliga historien”

Meral Tasbas – Baren

Meral var som en turkisk version av ”Den oändliga historien” under sin storhetstid i TV3:s ”Baren”.

För hon var inte med en gång. Inte två och inte tre heller, utan fyra. Och hon lät sig inte nedslås av det faktum att hon aldrig vann. Inte TV3 heller, som hade hittat en tacksam gödkalv. En som hävde ur sig den ena galenskapen efter den andra, som råkade i luven på varenda kotte och som skulle ha grävt ur sitt eget hjärta med en sked för att synas.

Men allting har en ände. ”Baren” dog en plågsam död ute i Alby och Meral blev ett föräldralöst barn av dokusåpan.

Som tur var tog hon saken i egna händer. Eftersom hon hade ett par skönhetsoperationer i bagaget kunde hon alltid prata om dem. Och göra fler.

Och varför inte sopa på dokukollegan Anna Dabrowski i pratshowen ”Hannah”? Det vore ball.

Andra klockrena rubriker som Meral har hunnit med att producera har handlat om panikångestattacker, rattfylla och polistumult i Haninge centrum.

När det gäller att vara mediakåt skulle inte ens en kanin på Viagra ha en chans här.

2. Kröka och göka var Robbans melodi

Robban Andersson

– Expedition: Robinson

Robban hade hög underhållningsfaktor redan på ön. Han hade alltid en kommentar på lager, betedde sig som en liten unge och gav pakttänkandet en ansikte.

Men det var framför allt efter ”Expedition: Robinsons” slut som Robban blommade ut i full kändisblom. För han vägrade att släppa taget kring festfixarna, skvallerspalterna och gratisbufféerna. Han gjorde i stället allt för att synas och höras.

Han klädde ut sig i glittrande kavajer och cowboyhattar, sålde sin själ till kändistidningar, åkte runt som clown/ gästbartender och spelade in en dödsdömd låt med Villa Medusa-Godzilla.

Han orerade vitt och brett om allt mellan himmel och jord i tidningarna. Om hur han legat med över 100 tjejer sen ”Robinson” – oskyddat. Om hur han satt in en annons i Gula tidningen med ordalydelsen ”Robinsondeltagare söker lägenhet”. Om hur han slogs med flaskor och hamnade i fyllecell på en Finlandsfärja. Pattar, öl och pizza, kröka och göka – det var Robbans melodi.

Nu är det ingen som bryr sig om stackars Robban längre, men sänk inte garden än. Det är en omgång kvar av ”Expedition: Robinson” och är SVT ute efter tittare är vår käre Robban ett säkert kort.

Carolina Fjällborg