Strix fuskade i Fröken Sverige

Internt brev: Rösta fram de fem "snyggaste tjejerna"

1 av 3 | Foto: MATS ANDERSSON/SCANPIX
STRIX TVINGAS LÄMNA SIN EGEN TÄVLING Anställda på Strix television uppmanades att rösta på fem av årets utvalda "Fröken Sverige"-kandidater. Nu har produktionsbolaget kopplats bort från "Fröken Sverige".
TV

En röstningsskandal skakar nu "Fröken Sverige"-tävlingen.

I går uppmanades alla anställda på Strix television att rösta på fem utvalda "Fröken Sverige"-kandidater.

Orsaken: svenska folket har inte lyckats ta fram de "snyggaste" tjejerna till final.

Nu har Strix tagits ifrån produktionen.

Röstningen till "Fröken Sverige" har pågått sedan början av mars.

Men inte enligt alla anställda på produktionsbolaget Strix tycke och smak.

I ett internt mejl som i går gick ut på företaget uppmanar en anställd sina medarbetare att rösta på fem specifika "Fröken-Sverige"-kandidater.

"Det svenska folket röstar för jävligt. De snyggaste tjejerna är inte ens med. Nu måste ni rösta på kandidaterna " "(fem stycken namn räknas upp) löd mejlet som Aftonbladet fått se vissa delar av.

Röster plockas bort

- Det stämmer dessvärre att detta mejl gått ut och vi tog tag i det så fort vi hörde talas om det, säger Calle Jansson, programchef på TV 3 som tillsammans med Strix television jobbat med programmet.

En av åtgärderna var att i går koppla bort produktionsbolaget Strix från "Fröken Sverige".

- Vi är inte längre inblandade i produktionen. Vi har i samråd med TV 3 lyft produktionen från Strix av trovärdighetsskäl, säger Robert Aschberg, styrelseordförande på Strix television.

Den andra åtgärden

var att rensa bort Strix-medarbetarnas telefonröster.

- Vi håller även i talande stund på att plocka bort de röster som kommer från mobilnummer och jobbnummer från medarbetare på Strix, säger Calle Jansson.

28 kandidater är utvalda till årets "Fröken Sverige". Svenska folket röstar via telefonen fram åtta flickor som går vidare till den direktsända finalen på TV 3 den 6 april. Varje samtal kostar 5 kronor och 70 öre.

Frågan är nu om de som ringt och röstat kan känna sig lurade på sina pengar - om tävlingen med andra ord redan är uppgjord.

"Detta är förbjudet"

- Vi kommer självklart att se till att röstningen går rätt till och nu när det här inträffat är vi ännu mer medvetna om säkerheten. De som ringer och röstar behöver inte känna sig lurade, säger Calle Jansson.

På Strix television har en skarp reprimand utdelats efter det inträffade.

- Jag vet inte om medarbetaren ensam ligger bakom detta men det spelar ingen roll. Detta är förbjudet och det vet alla om, säger Robert Aschberg.

- Om jag ska vara helt jävla ärlig tror jag inte att det här korkade mejlet kan påverka röstningen det minsta. Folk kanske retar sig på Strix men jag tror inte att några anställda verkligen ringde och röstade på grund av mejlet, fortsätter han.

Bildextra

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM