Filmtips 4 april

TV
Foto: MIRAMAX FILMS
Gillian Anderson spelar regissör.

Sex lektioner i kärlek

Ett par ( Sean Connery och Gena Rowlands) som varit gifta länge förbereder en fest, men en allvarlig sjukdom skuggar händelsen. En ung regissör ( Gillian Anderson) är rädd att släppa män nära inpå efter många besvikelser. En ung man döende i aids får besök av sin mamma. En otrogen hustru vill inte lämna sin make, men känner att de glider isär. Hon pratar med sin älskare.

Och alla pratar de i filmen, som utgår från citatet "att prata om kärlek är som att dansa om arkitektur".

Men ändå försöker de.

"Sex lektioner om kärlek" är ett underhållande försök att snirkla sig fram till kärlekens kärna. Den ser olika ut, och de skilda historierna verkar först inte ha något gemensamt. Men så småningom vrids pusselbitarna i andra vinklar och visar sig passa.

Stundtals lite melodramatiskt, stundtals lite banalt. En del av replikerna känns mer skriftspråk än tal och det flitiga användandet av Chet Bakers ultracoola jazz i bakgrunden förstärker det pretentiösa draget.

Och även om man inte lär sig så mycket nytt om kärleken så slår det säkert en stunds dans om arkitektur. (Playing by heart, 1998)

SVT 1

21.00

Sju vågade livet

Välgjord amerikansk västern som bygger på japanske mästaren Kurosawas "De sju samu-rajerna". Här är det en mexikansk by som söker hjälp mot ett våldsamt bovgäng och hyr in en grupp hårdingar. Steve McQueen, Yul Brynner, James Coburn, Eli Wallach, Charles Bronson, Robert Vaughn och tysken Horst Buchholz. (The Magnificent seven, 1960)

TV 3

2.40

L A konfidentiellt

Hårdkokt spänning med Russell Crowe som brutal polis som försöker reda ut en prostitutionshärva. Han faller för Kim Basingers rollfigur, medan Guy Pearce försöker hålla sig till reglerna. Kevin Spacey och Danny DeVito har viktiga biroller. Curtis Hanson regisserade efter James Ellroys roman. (L A confidential, 1997)

Kanal 5

21.55

Häftig och begeistrad

Fängslande och hjärtevärmande dokumentär om en norsk manskör. Sångnummer i islandskapet växlas med intervjuer och berättelser om hårda liv i hård natur. Vackert och gripande. (Heftig og begeistret, 2001)

Canal+ Gul

21.00

Glödhett

James Cagney som mammabunden gangster i hård klassiker. Så skrämmande att den totalförbjöds av svenska censuren ända till 1963. Om bovens uppgång och fall med en uppmärksammad final. (White heat, 1949)

TCM

15.35

Sherlock Holmes i New York

Roger Moore är inte historiens bäste Sherlock Holmes, och den här tv-filmen blev hans enda insats som den berömde detektiven. Just när Moore var mitt i sin James Bond-karriär, dessutom.

Här far den brittiske superhjärnan efter sin fiende dr Moriarty ( John Huston) till USA. Det finns också en romantisk intrig, med Charlotte Rampling som Irene Alder. Hennes hjälp, fröken Reichenbach, spelas av Signe Hasso.

Den första Sherlock Holmes på film kom redan i en minutlång stumfilm 1903. Han är en av filmhistoriens flitigaste huvudpersoner och har spelats av många olika skådespelare. Till exempel J ohn Barrymore så tidigt som 1922 och Basil Rathbone i en lång serie filmer.

Jeremy Brett var en populär Sherlock i tv-filmer på 1980-talet. Han har också spelats av Christopher Lee, Frank Langella, Michael Caine, Stewart Granger, Christopher Plummer och Peter Cushing.

I den här filmen spelas hans evige medhjälpare doktor Watson av Patrick Macnee. (Sherlock Holmes in New York, 1976)

TV 4

0.15

Titan

Tecknat, av datorer och människor, rymdäventyr som påminner om "Star wars" och en hel del andra filmer. Science fiction för en publik som lämnat lågstadiet, en snyggt gjord serietidningsberättelse med några spektakulära miljöer. (2000)Canal+

18.25

Pierce Brosnan spelar den nye brittiske spionen i Panama, ditskickad som straff. Han behöver hemlig information och via utpressning tvingar han skräddaren Geoffrey Rush att bli skvallrare. Satir efter John le Carrés roman. (The Taylor of Panama, 2001)

TV 1000

16.30

Chocolat

Lasse Hallström har gjort en varm film efter romanen om en fransk småstad. Allt och alla vänds upp och ner när Juliette Binoche med dotter flyttar in och säljer förförisk konfekt. Överheten rasar, rebeller reser sig. (2000)

TV 1000 Cinema

19.00

ARTIKELN HANDLAR OM