Filmtips 5 april

TV
Foto: SF
Jon Skolmen och Lasse Åberg räddas.

S O S – en segelsällskapsresa

Den tredje filmen om Stig-Helmer, Lasse Åbergs ursvenske, lågmälde man, förankrad mitt i verkligheten. De här filmerna kommer att ge en hygglig bild av Sverige under det sena 1900-talet.

Efter att ha klarat av solresor till Spanien och skidresor till Alperna, vänder Åberg och producenten Bosse Jonsson skrattspegeln mot svenskarna och deras båtar.

Från nyrika snobbar i lyxkryssare till miljöfanatiker i träekor. Från duktiga seglare till sådana som fastnar med masten i en järnvägsbro. Som vanligt är det norske kompisen Ole ( Jon Skolmen) som sätter fart på äventyret. Midsommar och missöden.

Underhållande resa med bra skådespelare som Johan Rabaeus och Ewa Fröling, Tor Isedal och Birgitte Söndergaard som här blev ett ansikte för svenska folket.

Efter den här kom "Den ofrivillige golfaren" med Stig-Helmer som arbetslös i börsklippens Sverige.

Hans senaste äventyr var "Hälsoresan". En titt på bantningshysteri, motion och olika sorters diet som blev en stor publikframgång på bio.

Och säkert kan vi räkna med ännu fler Stig-Helmer-äventyr.

Lasse Åberg har betat av sex ("Repmånad" var en sorts början) av de tio uppslag han hade till komedier. (1988)

SVT 1

20.00

Fyra vänner

Fin uppväxtskildring från 1950- och 60-talen med den unge mannen Danny i centrum. Hans föräldrar kommer från Jugoslavien. Det handlar om att växa upp, få vänner, kärlek, nya miljöer. Regi av Arthur Penn, delvis självupplevt manus av Steve Tesich som också skrev "Loppet är kört". (Four friends, 1981)

Kanal 5

2.15

Ta fast Carter!

Hårdkokt brittisk gangsterfilm där Michael Caine åker till Newcastle för att kolla varför hans bror dog. Han söker upp person efter person i vad som utvecklas till en hämnd-resa. Gjordes i meningslös nyinspelning med Sylvester Stallone häromåret. (Get Carter, 1971)

TCM

21.00

Rocky III

Sylvester Stallone (manus och regi) tappade snabbt idén från den första filmen och gjorde i stället Rocky till en ständigt vinnande segermaskin. Totalt osannolika boxningsscener och hämnd som drivkraft. (1982)

TV 3

22.30

Sanningen om katter och hundar

Charmigt triangeldrama där Ben Chap-lin tar fel på Uma Thurman och radiorösten ( Janeane Garofalo) han är kär i. Underhållande om utseende, skönhet och besvikelser. (The Truth about cats and dogs, 1996)

TV 4 plus

22.00

Doctor Doolittle

Eddie Murphy kan tala med alla djur. En tydlig och enkel idé, lånad från filmmusikalen från 1960-talet. Precis som Murphys förra komedi, "Den galne professorn".

Men vad pratar djuren om? Inte mycket. Mest är de som människor, visar det sig, och det vore väl torftigt om det var så. Som om det faktiskt kom utomjordingar och dom var som danskar.

Eftersom Eddie Murphys rollfigur är läkare visar det sig att djuren behöver medicinsk hjälp. Och eftersom han förstår var de har ont kan han göra underverk där vanliga veterinärer måste chansa.

Småtrevligt. Småcharmigt. Små-roligt. Det mesta är smått med "Dr Dolittle", utom de välgjorda effekterna som får det att se ut som om djur verkligen pratar.

Så vänder den sig väl också till de yngre ibland oss. Det hade varit roligare om djuren haft något att säga.

Uppföljare kom, lite sämre. (1998)

TV 4

21.00

AI – Artificial intelligence

Steven Spielberg tog över Stanley Kubricks drömprojekt. Om en pojk-robot i framtiden som utvecklar mänskliga känslor och rymmer för att hitta lyckan. Starka visuella världar, men lite lång och långsam upplösning. (A I, 2001)

Canal+

20.00