Filmtips 6 april

TV
Foto: COLUMBIA PICTURES
Harrison Ford och Kristin Scott Thomas.

Stulen lycka

Det bästa med "Stulen lycka" är känslan av vardag.

Vi följer två människor i Washington. Han ( Harrison Ford) är polis, intern- utredare som försöker sätta fast ett par skumma poliser. Hon ( Kristin Scott Thomas) är politiker, på väg in i en valturné för att bli omvald som kongressman.

De är båda, vad de tror, lyckligt gifta.

Medan vi följer deras respektive arbeten under dagen händer en flygplans-krasch. De ser den i förbifarten på tv- apparater men reagerar inte nämnvärt. Som folk gör. Ingen de kände var ju med - väl?

Även när sanningen går upp för dem låter regissören Sydney Pollack det ta tid. Kaoset kring flygplatsen, svårigheterna att få svar och att tro på det man hör.

"Stulen lycka" känns, fast det är en Hollywoodfilm, realistisk i sitt sätt att berätta om Polisen och Politikern.

Så småningom blir det kärlek förstås, och alla problem det medför. Då hamnar vi mer i schabloner. Men filmen är ändå trogen sin vardagliga medelålders ton och då är det svårt att hitta lätta lösningar. (Random hearts, 1999)

TV 3

21.00

Wit

Mycket gripande med den fantastiska Emma Thompson som cancersjuk patient. En pjäs, som förvandlats till film av Mike Nichols, om en intellektuell kvinna som försöker hålla känslorna och rädslan på avstånd genom ord och kvickheter. (2001)

Canal+

1.10

The Gift

Cate Blanchett är mycket bra som fattig sydstatsmamma som kan spå och ser syner. Kan hon hjälpa polisen att hitta en mördare? Billy Bob Thornton skrev manus till den här välgjorda thrillern, inspirerad av sin mamma. (2000)

TV 1000 Cinema

21.00

Så vanns Vilda Västern

Storslagen, gammaldags västern med många stjärnor: Gregory Peck, John Wayne med flera. Bitvis seg - och Cineramaformatet går förlorat i den lilla tv-rutan. Även med Carroll Baker, Lee J Cobb och Henry Fonda. (How the west was won, 1963)

TCM

21.00

Black river

Miniserie efter en roman av Dean R Koontz med Jay Mohr i huvudrollen. Han spelar en författare som kommer till den lilla staden Black River, en stad som verkar perfekt och vänlig. Men något har kontroll över allt och alla. (2001)

Canal+

23.45

Mr nice guy

Inte en av Jackie Chans bättre, medspelarna är mediokra och illa dubbade, men som alltid finns det fyndiga jakt- och kampscener. Han är kock i tv-show som råkar få med sig en viktig video på knarklangare och mord.

Jag gillar Chans humor och distans. En actionhjälte som hellre flyr än slåss, men under flykten blir det ändå många slagsmål. Som i en serietidning, folk brukar resa sig upp och fortsätta efteråt.

Snygg koreografi är det, och "Mr nice guy" har en fantastiskt fin filmsekvens där Jackie Chan och skurkarna springer ut och in i dörrar vid ett husbygge.

Hans filmer avslutas alltid med extratagningar som visar när det gick fel. Jackie Chan har slagit sig mycket på filminspelningar.

Chan föddes som Kong-San Chan 1954 i Hongkong och har varit med i över 100 filmer. Han debuterade som barnskådespelare på 1960-talet, men blev senare framgångsrik actionstjärna i Hongkong. Just genom att blanda humor med sin action.

På engelska har han gjort bland andra "Rumble in the Bronx", "Rush hour" och "Shanghai noon". I vår kommer "Shanghai knights". (Yatgo ho yan, 1997)

TV 4

22.15

Sommaren vid sjön

James Earl Jones är mycket bra som en pensionerad läkare som blir vän med en ung pojke ( Jake LeDoux). Om fördomar och rädsla, rasism och vänskap. Välspelat. Även med Brendan Fletcher. Regisserad av Helen Shaver. (Summer"s end, 1998)

TV 3

4.00

Pippi Långstrump på de sju haven

Astrid Lindgrens älskade figur är fortfarande sevärd och filmen gjord med stort hjärta. Även om effekterna inte alltid är så imponerande. Här i marina äventyr med bland annat Sjörövar-Fabbes dystra öde, tonsatt av Georg Riedel. (1970)

TV 1000

16.00