Filmtips 7 april

TV
Foto: sf
Gösta Ekman och Maria Andersson i känslostark och välberättad otrohetshistoria.

En kärleks sommar

Drama om en gift mans kärleksaffär med en yngre kvinna.

Gösta Ekman spelar åld-ringsforskaren David som på en begravning träffar Eva ( Maria Andersson). De inleder ett förhållande, men hans hustru Ingrid ( Anita Ekström) upptäcker att han är otrogen.

David kan inte bestämma sig.

Den unga Eva tar först inte kärleken på samma allvar som han. Kjell Bergqvist spelar hennes vän Rikard.

Känslostark och väl berättad film av Mats Arehn som bygger på en roman av Ivan Klima.

Gösta Ekman är som vanligt mycket bra, och även om historien är i grunden enkel och gammaldags har den komplikationer och nyanser som gör den gripande och sevärd.

Maria Andersson var också med i "Mackan" och "Gräsänklingar".

Regissören Mats Arehn har haft en filmkarriär med berg och dalar. Han har gjort "Papphammar"-filmerna, "Mannen som blev miljonär" med Gösta Ekman och "Fiendens fiende".

För två år sedan floppade hans mogna otrohetshistoria "En förälskelse". (1978)

SVT 1

13.50

Vertical limit

Välgjorda actionscener men töntig intrig och repliker som får det mest att likna en parodi på katastroffilmer. Izabella Scorupco har stor biroll och klarar sig bäst i spänningsscenerna. I övrigt syns bland andra Bill Paxton och Scott Glenn samt mycket snö. (2000)

TV 1000 Cinema

19.00

Mardrömsjakten

Brian De Palma är en skicklig thrillerregissör, mycket inspirerad av Hitchcock som han ibland härmar. Här är det Kirk Douglas som försöker få tillbaka sin kidnappade son i en otäck historia med övernaturliga ingredienser. (The Fury, 1978)

Canal+

22.55

The Yards

Mark Wahlberg försöker hålla sig hederlig, men dras in i skumma kretsar kring James Caans maffialedare i Queens, New York. Joaquin Phoenix är bra som farlig släkting i ett tungt drama. Som "Sopranos" utan humor. (2000)

TV 1000

22.00

Jerusalem

När den här gick på bio kom de dramatiska händelserna och höjdpunkterna väldigt tätt. Men som tv-serie i fyra delar får Selma Lagerlöfs berättelse en lugnare rytm som passar historien.

Bille August har skrivit manus och regisserat historien om bönderna från Dalarna som slogs av en religiös våg och bestämde sig för att flytta till Palestina på 1800-talet.

Många fina skådespelare - det känns som om halva Dramaten dyker upp i rollistan. De kan till och med slösa med färgstarka aktörer som Sven Wollter och Johan Rabaeus i inte alltför långvariga roller.

I den här första delen presenteras människorna och dramat kring Ingmarsgården.

Vi möter huvudpersonerna först som barn. Pernilla August och Reine Brynolfsson har viktiga roller rakt igenom historien. Lena Endre dyker upp senare, men är den man minns mest när allt är över. (1996)

SVT 1

20.00

When strangers appear

Inspelad i Nya Zeeland som ska föreställa USA. Till ett kafé kommer en jagad ung man och skyddas av den kvinnliga ägaren som också har motell. Är ynglingen helt knäpp eller verkligen jagad av de tre män som kommer senare? Många logiska luckor. (2001)

TV 1000 Cinema

21.00

Swordfish

Ansträngd action med John Travolta som grym ligaledare som tvingar Hugh Jackman att vara med om en kupp. Flera riktigt pinsamma scener, men bitvis påkostade explosioner. Halle Berry har den kvinnliga huvudrollen. Även med Don Cheadle och Sam Shepard. Regi av Dominic Sena. (2001)

Canal+

17.00