Filmtips 8 april

TV
Foto: PALM PICTURES
Det finns fotbollsfanatiker bland killarna i munkklostret.

Fotboll för Buddha

Mild komedi om två världar långt från varandra. Munkar i ett tibetanskt kloster i norra Indien. I tv-rutan fotbolls-VM 1998, där fransmännen kämpar sig fram mot guld.

Långt borta. Men egentligen skild-rar "Fotboll för Buddha" en miljö vi känner väl igen. Det handlar inte i första hand om Buddha eller om fotboll utan om människor i grupp, om skolan, kyrkan, auktoriteten.

Munkklostret, dit unga män skickas av sina föräldrar, påminner mest om en internatskola. Lärare som övervakar och håller ordning, som straffar när det behövs. Elever som gör hyss, någon som är överlägsen och kör med de andra, någon som är mobbad.

Samma människor här som där, även om de ber till Buddha.

Några av de unga männen är fotbollsfanatiker och smyger ner till byns centrum för att se matcherna. Samlar på bilder på fotbollspelare och pratar om vilka länder som är bäst. Förklaringarna vad fotboll egentligen är, ett krig mellan två länder om en boll, för de som inget vet blir dråpliga.

"Fotboll för Buddha" bygger på verkliga händelser och har dokumentära kvaliteter.

Vi kan häpna över detaljer, men känna igen oss i mycket. Om längtan bort, och längtan hem. (Phörpa, 1999)

SVT 2

22.30

Domslutet

Paul Newman är mycket bra som en alkoholiserad advokat som får ett fall där alla vill ha snabb förlikning. Men han engagerar sig i en skadad ung kvinnas öde och stämmer det mäktiga sjukhuset. Charlotte Rampling är kvinnan han blir intresserad av. (The Verdict, 1982)

Canal+

16.40

Pelham 1-2-3 kapat

Spännande 1970-talsfilm som gjordes i ny version för några år sedan. Här är det högt tempo när några skurkar tar över ett tunnelbanetåg i New York och kräver lösensumma för att inte krascha det och passagerarna. Hög fart. (The Taking of Pelham 1-2-3, 1974)

TV 3

3.10

Kampen mot ondskan

Amerikansk tv-fantasy om en mäktig trollkarl som utser en efterträdare till sig själv som ska leda kampen mot de onda krafterna. Förutsägbar intrig, halvdana effekter. Tidigare visad i TV 3. (Death

by magic, 2000)

ZTV

21.00

Skojar du, eller?

Förfärligt ansträngd komedi med incest som ett tema. Desperat jakt på skämt som ska äckla publiken, bland annat när Sally Field gnider smörgås i armhålan innan hon serverar sin handikappade make. (Say it isn"t so, (2001)

Canal+ Gul

14.25

Damen i svart

Den första av fem svenska Hillman-deckare med Karl-Arne Holmsten och Annalisa Ericson. 1950-talsstämning, men också en underhållande och skickligt berättad historia med spökeriet på en herrgård.

Egentligen ska paret på semester, men de får ta sig an ett fall som börjar med en försvunnen person.

I andra viktiga roller finns Nils Hallberg som assistenten Freddy och Lena Granhagen, som sedan var med i de fyra andra filmerna som Freddys fästmö. "Damen i svart" var hennes filmdebut.

Här syns också Anita Björk, Sven Lindberg, Isa Quensel och Sif Ruud.

Den andra Hillman-filmen kom samma år och hette "Mannekäng i rött". Därefter följde "Ryttare i blått" 1959, "Vita frun" 1962 och "Den gula bilen" 1963.

Privatdetektiven John Hillman skapades av författaren Folke Mellvig (1913-1994) och var först en succé i radio, premiär 1950. Historierna kom sedan ut i bokform.

Just nu förbereds en dvd-box med de fem Hillman-filmerna. (1958)

SVT 1

13.40

ARTIKELN HANDLAR OM