Filmtips 9 april

TV
Foto: bbc
Amanda Root, Emma Roberts och Victoria Hamilton i romantisk film efter Jane Austens roman.

Övertalning

Den fula ankungen och Askungen. Två sagogrepp som kommer igen i Jane Austens romaner, där hjältinnan ofta är en kvinna med många talanger.

Bara någon kunde förstå det!

Det är lätt att tro att författarinnan såg sig själv som sådan. I "Övertalning" är det den kloka Anne som hunsas av en fåfäng pappa, en elak storasyster och en inbillningssjuk yngre syster som vill bli daltad med. Ska då ingen se Annes rätta värde? För många år sedan sa hon nej till en friare, en som ansågs för fattig av omgivningen. Hon ångrar sig än mer när han dyker upp igen efter många år på haven.

BBC har filmat den här Austen-historien troget mot boken. Väl valda skådespelare, miljöer som är karga och doftar 1800-tal. Den hamnar mitt emellan den utsökt lugna tv-serien "Stolthet och fördom" och den elegant exakta biofilmen "Förnuft och känsla".

Ännu en rapport från landet av nedtryckta känslor och tillkämpad artighet. (Persuasion, 1995)

SVT 1

21.30

Ömhetsbevis

Jag är kluven till den här filmen.

Å ena sidan en välspelad och välskriven komedi om livet, om en mor (Shirley Mac-Laine) och en dotter ( Debra Winger) och flera årtionden av deras färhållande. Som ändras i och med att de ändras.

Å andra sidan ett skamlöst vältrande i sentimentalitet. Jack Nicholson är sevärd i en biroll som före detta astronaut. (Terms of endearment, 1983)

Kanal 5

2.40

Ta ner månen om du kan!

Välgjord skilsmässofilm av Alan Parker (Fame) med Albert Finney och Diane Keaton i huvudrollerna.

Mycket känslor, många frågetecken, men gripande. Parker är bioaktuell med "Life of David Gale". (Shoot the moon, 1962)

TCM

21.00

Enemy at the gates

Slaget om Stalingrad under andra världskriget, koncentrerat till två mäns duell. Ryske prickskytten Vasilij Zajtsev ( Jude Law), som ensam påstås ha dödat över 140 tyska soldater, mot tyske majoren König ( Ed Harris) som jagar propagandaprickskytten. Flera blir kära i Rachel Weisz. Joseph Fiennes sprider budskapet om hjälten. (2001)

Canal+ Gul

21.00

Äventyraren Thomas Crown

Kärleks- och äventyrshistoria där Faye Dunaway är deckaren som ska avslöja mångmiljonären, svindlaren och bankrånaren Steve McQueen - men i stället blir kär i honom.

Melodin "The Windmills of your mind" av Michel Legrand blev en landsplåga. Med all rätt.

Det är en speciell melodi, fast vad texten har med filmen att göra kan man väl grubbla på.

När filmen kom tyckte vi det var extremt häftigt med bildrutan som delades i en massa fält. En effekt som var kul i början, och på bioduk, men som aldrig gör sig lika bra i tv.

Historien gjordes i en nyinspelning härom året med Pierce Brosnan som gentlemannatjuven och Rene Russo som specialisten som skulle sätt fast honom. (The Thomas Crown affair, 1968)

TV 3

3.10

En stol är ledig

Sevärda skådespelare som Barbara Stanwyck, Shelley Winters, Fredric March och William Holden i drama på kontor. Vem ska bli ny chef? Vem kan lita på vem i kampen för karriär och position? (Executive suite, 1954)

TCM

17.20

Sweet hearts dance

Amerikanskt drama som utspelas i småstadsmiljö. Kärlek, vänskap, skilsmässor. En vardagsrealistisk historia med sevärt skådespeleri av Don Johnson, Susan Sarandon, Elizabeth Perkins och Jeff Daniels. (1988)

TV 1000 Cinema

17.00