Övernaturligt larvigt...

TV
Foto: PARAMOUNT PICTURES
Whoopi Goldberg och Patrick Swayze i romantisk komedi.

Ghost

Romantisk komedi som blev Demi Moores stora genombrott. Stor publiksuccé - och många andra har säkert ett högre betyg än jag, som tycker att det övernaturliga i historien blir för larvigt.

Patrick Swayze spelar Demi Moores pojkvän som mördas på öppen gata. Som spöke (!) får han sedan veta att flickvännen svävar i livsfara, men enda sättet att kommunicera med henne är via ett medium, spelat av Whoopi Goldberg (som vann en Oscar för rollen!)

Okej, hon är faktiskt rätt kul ibland.

Demi Moore och Patrick Swayze har bra kemi ihop, Tony Goldwyn är bra i skurkrollen och filmen har några charmiga scener.

Men som helhet blir alltihop rätt fånigt.

Och gamle "Dirty danc-ing"-stjärnan är ingen stor skådis: han har i stort sett samma ansiktsuttryck hela tiden, oavsett om han spelar levande eller spöke"

Kultfakta I: Det var Patrick Swayze som föreslog producenterna att ge medierollen till Whoopi Goldberg.

Kultfakta II: Ursprungligen var Demi Moores roll tänkt att spelas av förra Brat Pack-stjärnan Molly Ringwald. (1990)

Kanal 5 21.00

Reds

Warren Beattys ambitiösa skildring av John Reeds äventyrliga liv.

Han var en revolutionär och journalist som bildade kommunistpartiet i USA innan han for till Ryssland för att bevaka revolutionen 1917. Boken - "Tio dagar som skakade världen" - blev en klassiker.

Med Diane Keaton, Jack Nicholson, Gene Hackman och kultförfattaren Jerzy Kosinski (1933-1991). Trefaldig Oscarsvinnare. (1981)

Kanal 5 2.25

Enemy at the gates

Spännande drama som utspelas i samband med det 199 dagar långa slaget om Stalingrad under andra världskriget. 1,1 miljoner ryssar och en halv miljon tyskar dog. I centrum står striden mellan en rysk prickskytt ( Jude Law) och en tysk major ( Ed Harris). (2001)

Canal+ 17.50

The Glass house

Thriller om två syskon ( Lelee Sobieski, Trevor Morgan) som blir adopterade av vänner till familjen, när föräldrarna omkommer i en bilolycka. Stellan Skarsgård och Diane Lane är kusliga som paret Glass, som bor i ett exklusivt glashus i Malibu, och som kanske inte har rent mjöl i påsen när det gäller avsikterna med de två barnen" (2001)

TV 1000 Cinema 23.00