Den äldre får ta ansvar

TV
Kolya

Kolya

Rolig och gripande tjeckisk komedi av Jan Sverák. Filmen vann en Oscar för bästa utländska film.

Man måste nog ha ett hjärta av sten för att inte falla för den här historien om Kolya ( Andrej Chalimon) och hur han förändrar livet för en äldre man, Frantisek Louka ( Zdenek Sverák) som ägnat hela sitt tidigare liv åt vin, kvinnor och musik.

Historien utspelas i Prag i slutet av 1980-talet, precis efter kommunismens fall.

Louka har fått sparken från filharmonikerna och försörjer sig på att dels spela på begravningar, dels ge privatlektioner, helst åt vackra unga kvinnor som han gärna "lär upp" även på andra områden. Ett skenäktenskap med en sovjetisk kvinna, ett sätt att tjäna extra pengar, leder till att han får 5-årige lille Kolya på halsen.

Louka, som aldrig brytt sig om ungar, utan snarare har avskytt dem, tvingas plötsligt ta ansvar för något annat än sitt eget trassliga liv.

I en lång rad hjärte-knipande scener skildras den vänskap som växer fram mellan mannen och den lille grabben. Ibland är det på gränsen till att bli för sockersött, för beräknande, som om filmmakarna tänkt nu-är-det-dags-för-ännu-en-scen-där-biopubliken-får-fälla-några tårar.

Men oftast är det en film där blandningen av humor och värme för tankarna till tjeckisk film när den är som bäst, till Jiri Menzels och Milos Formans komedier.

Huvudrollsinnehavaren, som även skrev manus, är pappa till regissören. (1996)

SVT 2 21.15

Sunes sommar

Ganska rolig svensk komedi om en familj på husvagnssemester. Med allt oförutsett som inträffar kommer det att visa sig att snålheten bedrar visheten, när pappa Rudolf ( Peter Haber) väljer campingplatsen före den dyrare charterresan till Grekland.

Med Carina Lidbom, Andreas Hoffer, Gabriel Odenhammar, Nina Almlöf samt Robert Gustafsson i en biroll. (1993)

SVT 1 20.00

One

Mycket stark ungdomsfilm, fritt efter Shakespeares "Othello", om kärlek, basketboll, våld och mord. USA-premiären blev uppskjuten rätt länge, då det ansågs finnas vissa likheter med vad som hände i skolmassakern i Columbine High School. Bra skådisar: Mekhi Phifer, Josh Hartnett, Julia Stiles och Martin Sheen. (O, 2001)

TV 1000 20.00, TV 1000 Cinema 4.40