Som hon kan sjunga...

TV
Foto: SCALA PRODUCTIONS
Jane Horrocks i titelrollen som skrevs speciellt för henne.

Little Voice

Filmversionen av en hyllad pjäs, som faktiskt skrevs av Jim Cartwright speciellt för Jane Horrocks (Bubbles i tv-serien "Helt hysteriskt") väldigt speciella röstresurser.

Hon är fantastiskt skicklig på att härma sångerskor, från Judy Garland till Marilyn Monroe, Edith Piaf och Shirley Bassey. Här spelar hon en nästan autistiskt inbunden ung kvinna som aldrig lämnar sitt rum. Ensam med skivsamlingen och minnen av en älskad pappa lär hon sig varenda sång, danssteg och gest från de legendariska stjärnorna.

Mamma Mari ( Brenda Blethyn) är den enda som vet om Little Voices talang, men uppskattar den inte. Först när en av mammans älskare, den vulgäre talangscouten Ray Say (suveränt spelad av Michael Caine), råkar höra Little Voice upptäcks hennes sensationella röst.

Han bestämmer sig för att försöka få henne att uppträda på småstaden Scarboroughs sjaskiga klubb - något som leder till både uppskruvade förväntningar och rejäla besvikelser.

Ewan McGregor har en viktig biroll som en blyg ung man som på avstånd beundrar Little Voice.

En film med både mycket humor och vemod. (1998)

SVT 1 13.25

Hur som helst är han jävligt död

Svensk komedi av Kjell Sundvall, ett lågbudgetexperiment som totalfloppade på bio. Två intensiva skådespelare - Dan Ekborg och Peter Haber - räcker inte för att dölja att det är en pinsamt tunn soppa om att dölja ett mord och om två författare som ska skriva en pjäs om Palme-mordet. Med Leif Andrée, Gerd Hegnell, Cecilia Nilsson, Tomas Norström och Lena T Hansson i biroller.

(2000)

TV 4 22.15

Skräddaren i Panama

Underhållande, välgjord thriller om hur en brittisk spion som straffkommenderats till Panama värvar en skräddare som hittar på en hemlig politisk konspiration. Bygger på en John Le Carré-roman. Bra skådisar: Pierce Brosnan, Geoffrey Rush, Jamie Lee Curtis, Brendan Gleeson och Catherine McCormack. (The Tailor of Panama, 2001)

TV 1000 14.00

ARTIKELN HANDLAR OM