Intressant misslyckande

TV
A.I

A I– Artificiell intelligens

Amerikansk science fiction av Steven Spielberg.

Under nästan tjugo år försökte mästerregissören Stanley Kubrick (1928-1999) komma till skott med den här historien. Strax före sin död lämnade han över uppdraget, med skisser och utkast, till kollegan Steven Spielberg.

Historien utspelas i en nära framtid. Robotar är en del av människornas vardag. Några forskare experimenterar med att få fram robotar som har känslor. Ett par ( Frances O"Connor, Sam Robards) med en svårt sjuk son, går med på att låta en sådan pojkrobot, David ( Haley Joel Osment), flytta hem till dem.

Efter diverse turer som inte ska avslöjas hamnar David på drift ute i världen. Möter Gigolo Joe ( Jude Law), den perfekte robotälskaren, som får alla kvinnor att aldrig mer vilja ha en riktig man i sängen. De besöker "Köttmarknaden", där man bedriver bisarra och våldsamma gladiatorspel med robotar. Och de hamnar i en Las Vegas-liknande nöjesstad, med glitter, glamour och sex.

Mot slutet utspelas filmen i ett framtida Manhattan, till stor del begravt under vatten.

Hela filmen är ett slags fantastiskt intressant misslyckande. Ibland plockar Spielberg fram de värsta sentimentala sidorna hos sig själv, i den här filmen om människor, känslor och teknik. (A I - Artificial intelligence, 2001)

Canal+ Blå 23.10

Anna Karenina

Vacker, men blodlös, filmversion av Leo Tolstojs (1828-1919) klassiska kärleks-roman i rysk 1800-talsmiljö.

Historien har blivit film, tv-film eller tv-serie ett trettiotal gånger, men det här är första gången man har filmat i Sankt Petersburg i Ryssland.

Franska Sophie Marceau och Sean Bean är kärleksparet. Alfred Molina, James Fox och Mia Kirshner har viktiga biroller. (1997)

Kanal 5 1.50

Trogen tjur sökes

Tunn romantisk komedi som utspelas i tv-branschen. Ashley Judds rollfigur kommer på "succéteorin" att män är som tjurar som alltid tröttnar på sina gamla kor. Ska hon ändå våga bli förälskad igen? Två tänkbara kandidater är arbetskamraterna som spelas av Greg Kinnear och Hugh Jackman. (Someone like you, 2001)

Canal+ Blå 21.35

Är det inte mitt liv kanske?

Richard Dreyfuss i en av sina bästa roller. Han spelar en skulptör, förlamad från halsen och nedåt efter en bilolycka, som argumenterar för sin rätt att dö. John Cassavetes (1929-1989) och Christine Lahti som sjukhuschef och läkare försöker övertyga honom om varför han inte får det. (Whose life is it anyway?, 1981)

TCM 21.00