Filmtips 15 april

TV
Foto: SANDREWS
Thommy Berggren och Mona Seilitz på bakgården till det sjaskiga hotellet.

Giliap

Roy Andersson slog igenom med "En kärlekshistoria" 1970.

Sedan kom den här filmen och floppade. Efter det dröjde det tjugofem år till nästa långfilm, den både i Sverige och internationellt hyllade "Sånger från andra våningen" (2000).

Historien utspelas på ett sjaskigt hotell. Dit kommer "Giliap" ( Thommy Berggren) för att arbeta som servitör.

Där finns redan servitrisen Anna ( Mona Seilitz) som längtar efter ett flottare hotell att jobba på, vid kusten. Där finns också en gäst på hotellet som kallas för "Greven" ( Willie Andréason) som är hemligt förälskad i Anna.

I en mindre roll som "flicka" kan man se Pernilla August, då Pernilla Wallgren. Hon var 17 år och det är hennes filmdebut.

Det är vackra bilder, undergångsstämning, ett mycket litterärt språk och en laddning som fordrar inlevelseförmåga.

Det är, tyvärr, ofta rätt långtråkigt med mycken tystnad och många pauser.

På många sätt liknar bildspråket det som Roy Andersson sedan använde i massor av prisbelönade reklamfilmer och även i "Sånger"".

Hög konstnärlig ambition, men en del tyckte att "Giliap" blev ett magplask. De flesta kritikerna var negativa och Roy Andersson drog sig tillbaka från biofilmen under många år.

Nu förbereder han dock ännu en långfilm, "bara" ett par år efter "Sånger"". Och genombrottsfilmen "En kärlekshistoria" har nyligen haft nypremiär på bio. (1975)

SVT 2

22.30

Betelnet beauty

Drama från Taiwan och dagens Taipei. Om ett ungt kärlekspar som försöker få kärleken att hålla, trots hennes struliga mamma och trots hans kontakter i stadens gangsterkretsar. Titeln syftar på betelnötter, en än så länge laglig drog i Taiwan. (Ai ni ai wo, 2001)

Canal+ Gul

21.00

Mannekäng i rött

Den andra av fem Hillman-filmer, alla gjorda av Arne Mattsson (1919- 1995).

Karl-Arne Holmsten (1911-1995) och Annalisa Ericson spelar detektivparet John och Kajsa Hillman, i den här filmen på mordjakt i elegant modemiljö. De fina kläderna skapades av Mago.

Hillmans deckarbravader skapades av Folke Mellvig (1913- 1994) och var först en populär radioserie, innan de blev filmer och böcker. (1958)

SVT 1

13.40

A hard day´s night

Första Beatles-filmen var stilbildande för dagens rockvideor. Fånig handling, förstås, men massor av bra musik, som "And I love her", "Can"t buy me love", "I should have known better" och så titellåten. (1964)

TV 1000

14.00

Beck - Mannen utan ansikte

Martin Beck ( Peter Haber) och Gunvald Larsson ( Mikael Persbrandt) reder ut ett knivmord. Bra skådisar ( Stina Ekblad, Leif Andrée, Michalis Koutsogiannakis) och några oväntade turer i intrigen. Men inte lika spännande som de bästa filmerna i den senaste Beck-serien. (2001)

Canal+ Blå

20.00

Jerry Maguire

Tom Cruise i en av sina allra bästa roller.

Han spelar Jerry Maguire, en sport-agent som börjar ifrågasätta sitt sätt att jobba. Är pengar verkligen allt här i livet?

Han öppnar eget och bara två människor följer med honom. En sekreterare ( Renée Zellweger) på firman, ensamstående mamma, som uppskattar hans moral. Och en klient ( Cuba Gooding Jr - Oscarsvinnare för bästa biroll), en talangfull spelare i amerikansk fotboll som ser något i Jerry Maguire, trots att han inte uppskattar de reklamjobb som agenten hittills har fixat åt honom.

På många sätt är Cameron Crowes film förutsägbar. Som att det tänder till mellan agenten och sekreteraren.

Eller att idrottsstjärnan, som ständigt uttalar det nu bevingade uttrycket "show me the money", så småningom får riktig fart på karriären.

Men det är samtidigt skildrat med ovanligt mycket humor, värme och trovärdighet.

Kultfakta: Titelrollen skrevs ursprungligen för Tom Hanks. (1996)

TV 3

21.00

Det sista slagfältet

En av James Caans (Gudfadern) bästa roller. Drama av Francis Ford Coppola om soldaterna som tjänstgjorde på hemmafronten under Vietnamkriget. De vaktade krigskyrkogården och fick ta emot alla lik från kriget. Med Anjelica Huston, James Earl Jones, Mary Stuart Masterson och Laurence Fishburne. (Gardens of stone, 1987)

TV 1000 Cinema

23.00

ARTIKELN HANDLAR OM