Filmtips 16 april

TV
Foto: channel four films
Katrin Cartlidge och Lynda Steadman spelar väninnorna som återförenas efter sex år.

Flickor i karriären

Brittiskt drama om två väninnor som återförenas några år efter livet på universitetet.

En av dem spelas av Katrin Cartlidge (1961- 2002).

För den svenska biopubliken är hon mest känd för Lars von Trier-filmen "Breaking the waves", där hon spelade mot Stellan Skarsgård och Emily Watson.

Hennes sista film skulle ha blivit ännu en von Trier-film - "Dogville" - men hon tvingades lämna inspelningen i Trollhättan efter några dagar, då hennes far blev svårt sjuk. Ungefär ett halvt år senare avled hon, i sviterna efter en lung- inflammation och blod-förgiftning.

Totalt gjorde hon ett trettiotal film- och tv-roller, den sista storfilmen blev "From hell", mot Johnny Depp och Heather Graham.

Vi har också sett henne i "Naken", "Vikten av vatten" och Oscarsbelönade "No man"s land" om konflikten i före detta Jugoslavien.

Här spelar hon Hannah, som sex år efter det att hon och Annie ( Lynda Steadman) lämnade universitetet, återförenas i London.

En gripande historia om vänskap, kärlek och drömmar om framtiden. (Career girls, 1997)

SVT 1

21.30

Moulin rouge

"Chicago" blev årets stora Oscarsvinnare, men det var Baz Luhrmanns bombastiska och kitschiga filmmusikal som väckte genren till liv igen. Utspelas 1899 på en av världens mest klassiska nattklubbar i Paris.

En sorglig kärlekshistoria mellan dansösen Satine ( Nicole Kidman) och blivande författaren Christian ( Ewan McGregor). När det gäller attityder, kläder, scenografi, repliker och inte minst musik (allt från Beatles till Madonna), lånar Luhrmann friskt från de senaste 50 årens populärkultur. (2001)

Canal+ Gul

21.00

Picking up the pieces

Bisarr, mycket ojämn komedi som utspelas i den amerikanska Södern. Woody Allen spelar mannen som slår ihjäl sin fru ( Sharon Stone) men tappar bort hennes ena hand - som sedan får heliga krafter" Med David Schwimmer, Lou Diamond Phillips och Maria Grazia Cucinotta. (2000)

TV 1000

18.00

The man who cried

Korkat namn på en bra film som börjar i en liten by i 1920-talets Sovjet och fortsätter i England och Paris. De fyra personer vars vägar korsas är en judisk kvinna ( Christina Ricci) med bra sångröst, en rysk dansös ( Cate Blanchett) som gärna gifter sig rikt och framgångsrikt, en berömd italiensk operasångare ( John Turturro) och en zigenare på drift ( Johnny Depp). (2000)

Canal+

15.05

Beck - Kartellen

Martin Beck ( Peter Haber) och Gunvald Larsson ( Mikael Persbrandt) jagar torpeder som härjar i Stockholms krogvärld. Mycket prat och tjatiga sidohistorier. Med Rafael Edholm, Malin Birgersson och Said Oveissi, Guldbaggebelönad för sin roll i "Vingar av glas". (2001)

Canal+ Blå

20.00

Passagerare 557

Spännande actionfilm med Wesley Snipes.

Han spelar en terroristbekämpare som tröttnat på yrket och dragit sig tillbaka sedan hans hustru har mördats.

Under en flygresa blir han dock av en slump indragen i en flygkapning och tvingas då, praktiskt taget ensam, ta upp kampen mot terroristerna"

En thriller i samma anda som "Die hard"-filmerna.

Kanske inte helt logisk hela tiden, men full av så mycket action att man inte riktigt bryr sig.

Wesley Snipes är bra i huvudrollen och Bruce Payne är en karismatisk skurk.

Elizabeth Hurley spelar hans medhjälpare.

Det var hennes största roll i Hollywood innan hon strax efter filmens premiär blev mer känd som " Hugh Grants flickvän" i samband med att hon följde med honom på en galapremiär klädd i princip i ett par snören och inte mycket mer"

(Passenger 57, 1992)

TV 3

21.00