Filmtips 17 april

TV
Foto: sandrews
Björn Gustafsson, Peter Haber och Ulf Brunnberg utgör den nya ligan.

Jönssonligan och den svarta diamanten

Gösta Ekman hoppade av huvudrollen, men hans ersättare håller humöret uppe.

Peter Haber spelar psykdoktorn M A Busé, själv i behov av vård, som leder Dynamit-Harry ( Björn Gustafsson) och Vanheden ( Ulf Brunnberg) mot en ny smart kupp. Ett händelserikt manus och några underhållande korkade poliser, spelade av Björn Granath och Pontus Gustafson.

Hans-Åke Gabrielsson var ny som regissör och manusförfattare, men gjorde ett gott jobb.

Det här var den sjätte filmen om den klantiga bovligan.

Efter det följde en med Stellan Skarsgård som tredje medlem. Härom året kom så ännu en, då med Johan Ulveson som hjärna (nåja) i ligan.

Där slog de till mot operan, med Dan Ekborg som sångare.

Nu verkar den vuxna ligan ha lekt färdigt. Biobesökarna var inte lika nyfikna på de sista filmerna.

Det har också kommit två varianter av "Lilla Jönssonligan" med barnskådespelare. (1995)

SVT 1

14.15

Borderline - Dessa vackra hästar

Vacker film om cowboyen Matt Damon som rider in i Mexiko och blir kär i ranch-ägarens dotter Penélope Cruz. Vemodigt smärtsamt kärleksdrama efter bättre bok av Cormac McCarthy. (All the pretty horses, 2000)

TV 1000

18.00

Sierra Madres skatt

Klassiker om tre guldgrävare som finner guld, men inte lyckan. Välspelat av Humph-rey Bogart och Walter Huston. I en biroll syns barnet Robert Blake, känd från "Baretta" och nu misstänkt för mord på sin hustru. (Treasure of Sierra Madre, 1948)

TCM

18.55

Presidenten och miss Wade

En må bra-film, i samma anda som tv-serien "Vita huset". Romantik och fniss i proffsig blandning. Regissören Rob Reiner har ett säkert öra för komisk tajmning och har en nästan felfri resumé från "Spinal Tap" till "När Harry träffade Sally", från "Stand by me" till "Lida" och "På heder och samvete".

Kärlekskomedier kräver ett magnetiskt par och det slår gnistor mellan Michael Douglas och Annette Bening. Han spelar den amerikanske presidenten, en änkling med tonårsdotter som tänder på en lobbyist som ska tjata igenom ett miljöärende.

Kan världens mäktigaste man träffa tjejer som vilken kille som helst? Det är frågan som driver den här komedin och på vägen får vi en underhållande titt in i amerikansk politik och taktik. Michael J Fox är kul som nervös talskrivare och ideolog. Richard Dreyfuss är den falskspelande oppositionspolitikern som ser sin chans när presidentens kärleksbekymmer skakar nationen. Martin Sheen är med här, som i "Vita huset", fast som mäktig rådgivare.

Till en del handlar det om världens öden. Men mest blir man charmad och förförd att glömma allt utanför salongen. Gammaldags rejält biohantverk. (The American president, 1995)

Kanal 5

21.00

Cincinnati Kid

Steve McQueen har titelrollen som uppstudsig utmanare i den här pokerfilmen som utspelas i New Orleans. Lite kärlek med Tuesday Weld blandas också in i leken. Ann-Margret ( Olsson) spelar förförisk fru till Karl Malden. (1965)

TCM

21.00

Vänd dem inte ryggen!

Drama om en stökig New York-skola på 1950-talet. Filmen är mest känd för att den var först med rockmusik och spred Bill Haleys "Rock around the clock" runt världen. Med bland andra Glenn Ford och Anne Francis. (Blackboard jungle, 1955)

TCM

22.45

South pacific

Modern tv-version av Rodgers & Hammersteins musikal. Glenn Close i huvudrollen är lite för gammal och erfaren och sångnumren är bantade, men här finns en del sevärt för musikalvänner. Regisserad av Richard Pearce. (2001)

TV 1000

20.00