Filmtips 18 april

TV
Foto: svt drama
Helena Bergström som förortsmamman i schlagerfestivalen.

Livet är en schlager

Svensk komedi om förortsmamman Mona ( Helena Bergström) som får ställa upp i Melodifestivalen. Ytligt som en schlager, mycket klichéer, men samtidigt ett par timmars god underhållning, inte minst tack vare bra skådespelare som Björn Kjellman, Jonas Karlsson, Thomas Hanzon och Johan Ulveson.

Regina Lund spelar en stjärna som är med i festivalen.

Här finns också en rad riktiga schlagerartister som Carola, Anna Book och Lena Philipsson.

Manuset är skrivet av Jonas Gardell och filmen regisserades av Susanne Bier som gjort danska publiksuccéer som "Älskar dig för evigt" och "Den enda rätta".

Handlingen är inte helt trovärdig i detaljerna, men det handlar om ärlighet. Mona skickar in ett bidrag och får delta med låten, men berättar inte vem som egentligen skrivit melodin. Hon är en schlagertokig kvinna som döpt sina fyra barn efter kända artister.

Sången hon sjunger är "Aldrig ska jag sluta älska dig".

Jonas Gardell har sedan dess själv haft med den i sin show och den finns på hans senaste livesuccé "Livet" som är släppt på video och dvd. (2000)

SVT 1

21.00

Manhunter

Tät thriller om en FBI-agents ( William L Petersen) jakt på en seriemördare. Hannibal Lecter, spelad av Brian Cox, dök här upp för första gången i en biroll. Polisens sätt att fånga mördarna är att med hjälp av de ledtrådar som finns tänka sig in i varför de mördar och hitta mönster. Ny version, "Röd drake", kom förra året. (1986)

Kanal 5

21.55

Butch Cassidy och Sundance Kid

Underhållande och välgjord västernfilm med oslagbara radarparet Paul Newman och Robert Redford. Verklighetsbaserat om tågrånarna som jagas så att de flyr till Syd-amerika. (Butch Cassidy and Sundance Kid, 1969)

TV 4

0.15

Go

Bra thriller i Tarantino- anda av Doug Liman (Bourne identity och Swingers/ Du, var är brudarna). Sevärda skådespelare som Katie Holmes (Dawsons Creek) och Sarah Polley i solkig historia om knark, sex och Las Vegas. (1999)

ZTV

21.55

Fågelskrämman

Ladda videon om du inte orkar se filmen i natt. För det är ett sevärt drama med två bra skådespelare.

När den kom i början av 1970-talet var det en av mina favoritfilmer, och även om den tappat lite med åren är det fortfarande ett sevärt samspel mellan Al Pacino och Gene Hackman. Själva symboliken med fågelskrämmor och den överdramatiska finalen gör intrigen en gnutta pretentiös.

Men det är en roadmovie med mycket att titta på. Gene Hackmans förvandling från slagskämpe till strippa i en barscen. Till låten "The Stripper", här känd som Tio-i-topp-signatur. Och de långa snacken om drömmar när de två beslutar sig för att satsa på en biltvätt.

Vackert fotograferad också. Regissören Jerry Schatzberg var själv fotograf först, men här är det Vilmos Zsigmond som ställt in kameran. Schatzberg har också gjort "Panik i Needle Park" och "Street smart", men hans "Reunion" från 1989 fick inte biopremiär här. Hans senaste film heter "The Day the ponies come back". (Scarecrow, 1973)

SVT 1

23.20

Amelie från Montmartre

Underbar fransk kärlekskomedi som använder många berättartricks i en bildfest. Om Amelie ( Audrey Tautou) som beslutar sig för att göra goda gärningar för sina medmänniskor samtidigt som hon söker en mystisk man och själv upplever romantik. (Le Fabuleux destin d"Amélie Poulain, 2001)

Canal+ Gul

14.15

Fyra män och ett löfte

Underhållande historia regisserad av John Ford. Fyra söner beslutar sig för att tvätta rent faderns solkiga minne och reda ut konspirationen mot honom. Det för dem till flera länder och olika äventyr. David Niven och Loretta Young håller tempot uppe. (Four men and a prayer, 1938)

TV 4

14.40

Rädda Willy

Vresig pojke hamnar i olika fosterhem och vantrivs. Tills han får hjälpa till på ett zoo och blir vän med en späckhuggare. Uppfostrande söt historia med Michael Madsen (De hänsynslösa) i en ovanligt snäll roll. Huvudrollsinnehavaren Willy heter egentligen Keiko. (Free Willy, 1993)

SVT 1

9.00