Filmtips 19 april

TV
Foto: sfi
Lars Nordh har huvudrollen i Roy Anderssons första spelfilm på 25 år.

Sånger från andra våningen

En märklig film som är samhällskritik i gränslandet mellan skratt och smärta.

Det mörka är det som slår starkast, men här finns också en bisarr humor. När den visades på Cannes filmfestival skrattade folk mycket.

Roy Anderssons första spelfilm på 25 år är en mycket modig och annorlunda film. 46 omtumlande scener, med utgångspunkt från en man som bränner upp sin affär för att få ut försäkringspengarna.

En dyster historia, kryddad med svart humor. En omskakning som berör även när man ser om den.

Kameran står still nästan hela tiden. Framför den utspelas tablåer, de flesta mödosamt inspelade under långa perioder i studio.

Lars Nordh i huvudrollen är en före detta tryckare på Aftonbladet som också varit med i flera av Roy Anderssons reklamfilmer.

Regissören kallar honom för en svensk Spencer Tracy eller Jean Gabin.

Roy Andersson tycker att åskådaren ska gå från en biosalong försonad. Det gäller väl upplevelsen framför tv:n också.

Benny Andersson har gjort den perfekta filmmusiken, som också kan höras på hans cd "Benny Anderssons orkester".

SVT 2

21.15

Fame

Berömd som tv-serie och mycket älskad i Sverige. Men först kom den här långfilmen om elevernas slit och repetitioner på skolan för dansare, skådisar och musiker i New York. (1980)

TV 3

22.30

Shakespeare in love

Underbar komedi som är romantisk och klok, välspelad, intelligent och mycket rolig. Gwyneth Paltrow är damen som klär ut sig till pojke för att få spela teater med Shakespeare och hans trupp. Skröna kring tillkomsten av "Romeo och Julia". (1998)

Kanal 5

21.00

Kellys hjältar

Svart humor i andra världskrigets skugga, där några giriga, tokiga soldater ska utnyttja offensiven i Normandie för att ta sig bakom tyskarnas linjer och sno guld. Med Clint Eastwood och Donald Sutherland i huvudrollerna. (Kelly"s heroes, 1970)

TCM

21.00

Jönssonligans största kupp

Det är svårt att vara mellanbarn. Herman Melvin ( Stellan Skarsgård) förklarar hur oälskad han alltid varit för Dynamit-Harry och Vanheden. Pinsamt, rörande, roligt - det är den här komedins klart bästa scen.

"Jönssonligans största kupp" är tre sorters film. Dels några korta glimtar av riktiga människor som ovan.

Dels den vanliga skruvade barnfilmen med korkade snutar och serietidningsbovar, med fantasifulla kupper, gymnastiska stunt-övningar och vilda jakter.

Den tredje biten i det här oläggbara pusslet består av en massa homosex-skämt. Som om någon envisades med att spela Village Peoples gay-disco på en folkdanskväll.

Jag misstänker att barnpubliken har svårt att hänga med i alla storstadssofistikerade fnissigheter kring Gösta Bredefeldts parodiska polske polismacho.

Stellan Skarsgård är ligans nykomling och han gör ett underhållande hantverk av sin krumelur. Någon ledargestalt är han dock inte, vilket lämnar ligan - och filmen - utan styrsel. De flesta scener är för långa, klippningen seg och det går långsamt mot utgången. Plus för Pontus Gustafsons polis. (1995)

SVT 1

15.25

Tina - what´s love got to do with it

Gripande, och sann, biografi över Tina Turner som här spelas av den utmärkta Angela Bassett. Utom i sångscener, där den riktiga Tina Turner fyller i. Handlar om barndomen, men mest om hennes äktenskap med Ike Turner, som misshandlade sin fru. (1993)

ZTV

21.40

The man who cried

Christina Ricci har huvudrollen i Sally Potters drama om en judisk flicka som flyr från Sovjet på 1930-talet. Hon växer upp i England och är dansare i det ockuperade Paris under andra världskriget. Med Johnny Depp, Cate Blanchett och John Turturro. Mannen som gråter är flickans pappa. (2000)

Canal+

21.25

Drömprinsen

Småtrevlig familjefilm med rolige komikern Martin Short och duktiga musikalartisten Bernadette Peters. Gamla sagan om en förtrollad groda som behöver kyssas av en prinsessa. Christina Applegate som spelar prinsessan är vulgodottern i "Våra värsta år". (Prince charming, 2001)

TV 3

12.45

ARTIKELN HANDLAR OM