Filmtips 20 april

Sanning eller konsekvens

TV

Så här är det. Christina Olofson fångar skickligt osäkerheten hos flickorna i sjätte klass.

Viljan att få vara med i gänget, att slitas mellan lojaliteten med dem som inte räknas och de tuffa som bestämmer reglerna.

"Sanning eller konsekvens" har absolut gehör för de här tonerna. Det är en trovärdig och gripande film, inte minst tack vare Tove Edfeldt som är utmärkt i huvudrollen.

Hon spelar Nora som gärna vill vara vän med tuffingarna Fanny och Sabina, men också tycker synd om den mobbade Karin.

Till styrkan hör att figurerna aldrig blir endimensionella. Huvudpersonen Nora är både offer och mobbare, hon gör själv dumma saker för att hamna på rätt sida hos de styrande tjejerna. Det finns många nyanser i personteckningen.

Även de vuxna är levande, inte tröttsamma filmkarikatyrer. Suzanne Reuter har en liten roll som lärarinna, Carina Lidbom är mamman med egna kärleksproblem.

Christina Olofson och Annika Thor, som skrivit manus, kan den här världen och tycker om de här människorna.

"Sanning och konsekvens" är gjord med en övertygande känsla, något som förstärks av Johan Zachrissons musik. (1997) SVT 1

21.00

Skräddaren i Panama

Pierce Brosnan spelar den nye brittiske spio-nen i Panama, ditskickad som straff. Han behöver hemlig information och via utpressning tvingar han en skräddare ( Geoffrey Rush) att bli skvallrare. De hjälps åt att koka ihop rykten som får stora konsekvenser. (The Tailor of Panama, 2001)

TV 1000

22.20

Big

Tom Hanks är mycket bra som en liten kille, fast i en vuxen mans kropp. Resultat av en önskan på ett nöjesfält. Hans mamma blir chockad, men andra blir mer nöjda med de kloka ungdomliga instinkter han har. Elizabeth Perkins blir tänd. (1988)

Canal+ Gul

17.50

Glädjens hus

Välspelad kostymfilm om den grymma New York- societeten för 100 år sedan. Gillian Anderson spelar en ogift kvinna som känner sig tvungen att hitta en man. Bra skådespelare, stark nerv. (The House of mirth, 2000)

TV 1000

20.00

Billy Elliott

Underbar komedi om gruv-arbetarson i norra England. Pappan tvingar honom att träna boxning men av en slump kommer han in i balettens värld och vill dansa. Humor och värme mitt i gruvstrejk och misär. Julie Walters är bra som balettlärarinnan. (2001)

Canal+ Gul

16.00

Att stjäla en tjuv

Robert Gustafsson som lite misslyckad inbrottstjuv som fastnar i ett hus fullt av knäppa invånare. Kul i början, sedan får Gustafsson inte tillräckligt med utrymme för sina komiska talanger. Allt blir lite rörigt.

I övriga stora roller syns Tova Magnusson-Norling som en mäklare på väg att hälsa på mormor Sif Ruud. Här syns också Jakob Eklund och Lis Nilheim. Vanna Rosenberg spelar den unga Nettan.

Skriven och regisserad av Clas Lindberg som också gjort "Underjordens hemlighet" och "Pariserhjulet".

"Att stjäla en tjuv" specialskrevs för Robert Gustafsson som jobbat flera gånger tidigare med Clas Lindberg.

Men trots att Gustafsson redan vid den här tiden var en av Sveriges mest älskade underhållare blev "Att stjäla en tjuv" ingen biosuccé, och då hade den ändå premiär på juldagen.

Den sågs sammanlagt av cirka 90 000 biobesökare. (1996)

TV 4

22.15

Sömnlös i Seattle

Meg Ryan är förlovad med präktige Bill Pullman, men när hon hör änklingen Tom Hanks prata i radio om kärleken till sin döda fru blir hon gripen. Ska hon våga ta kontakt, trots att han bor på andra sidan USA? Hjärtevärmande kring manligt och kvinnligt och vad som är gripande på film. (1993)

TV 3

21.30

Katt på hett plåttak

Filmversionen av Tennessee Williams pjäs om intrigerna i en rik sydstatsfamilj. Bra skådespeleri av Paul Newman och Elizabeth Taylor som ett gift par med trassligt förhållande. Regisserad av Richard Brook som också skrev manus tillsammans med James Poe. (Cat on a hot tin roof, 1958)

TCM

21.00

Sweetwater: Den sanna historien om en rockstjärna

Om ett rockband som slog igenom på Woodstockfestivalen och sedan försvann. Kvinnlig tv-reporter försöker spåra de mystiska medlemmarna och se vad som hände. (Sweetwater: A True rock story, 1999)

ZTV

20.00