Filmtips 21 april

TV
Foto: orion pictures corporation
Michelle Pfeiffer och Stephanie McFadden i amerikansk sydstatsmiljö.

Love field

Michelle Pfeiffer är strålande (och Oscarsnominerades) i rollen som en kvinna i 1960-talets Dallas som är besatt av presidenthust-run Jacqueline Kennedy. Under en bussresa genom USA träffar hon och blir förtjust i en svart man. Men det finns misstankar, rasism och problem omkring dem.

Inleds i Dallas där hon ser fram emot presidentens besök. Men på väg mot centrum förstår hon att något hänt och när hon får reda på vad blir hon förtvivlad.

Hon bestämmer sig för att åka buss till Washington och presidentens begravning.

Floppade på bio, men den är klart sevärd.

Hennes motspelare är Dennis Haysbert som Julianne Moore känner gemenskap med i 1950-talsmelodramen "Far from heaven". Han spelar också politikern i "24".

Michelle Pfeiffer föddes 1958 och fick först roller i tunna tv-serier och hemska "Grease 2".

Hennes genombrott kom med "Scarface" 1983 och sedan dess har vi sett henne i bland annat "I nattens hetta", "Gift med maffian", "Farligt begär", Kattkvinnan i "Batman returns", "Fabulous Baker boys", "Oskuldens tid" och "Farliga sinnen".

Bland hennes senaste framgångar finns "I am Sam" och "Dolt under ytan". Färska "Vit oleander" fick dock aldrig biopremiär i Sverige. (1992)

TV 3

3.15

Lawrence av Arabien

Pampig storfilm som gör sig bäst på bio. Peter O´Toole (som fick heders-Oscar nyligen) är titelns aristokratiske engelsman vars strider i Mellanöstern skildras grandiost av David Lean. Med Omar Sharif och Alec Guinness. (Lawrence of Arabia, 1962)

TV 1000

14.00

Shrek

Mycket underhållande animerad film för alla åldrar. En saga som skojar med alla gamla sagor, Disney och filmer. Grönt troll i träsk ger sig ut med tjatande åsna för att rädda prinsessa från drake. Men prinsessan, och allt annat, är inte riktigt vad de ser ut att vara. (2001)

Canal+

17.55

Blåsningen

Mycket underhållande svindlarhistoria där Robert Redford vill hämnas på gangstern Robert Shaw och får hjälp av den gamle trickspecialisten Paul Newman. Överraskande. (The Sting, 1973)

Canal+

22.55

Den siste actionhjälten

Arnold Schwarzenegger skojar med sin image i det här påkostade äventyret som propagerar mot våld. En pojke får lära sig skilja på filmvärlden och den riktiga, när han vandrar mellan de två med hjälp av en magisk biljett.

Schwarzenegger ville väl ta sitt ansvar och förklara för ungdomen att våld ska stanna på vita duken. Men det var inte så många som ville lyssna på det budskapet.

Här finns dock en del underhållande skoj med filmvärlden. Vi möter till exempel Ingmar Bergmans 1950-talsfigur, den schackspelande Döden, i Ian McKellens gestalt. Och den onde roboten från "Terminator 2" skymtar förbi som hastigast när pojken och Arnold går in i polishuset.

Ja, egentligen är det Arnolds påhittade filmhjälte Jack Slater. Men han spelar också sitt privata jag, och i en scen säger hans riktiga fru till Schwarzenegger före en filmpremiär: "Gör nu inte reklam för dina restauranger". Sedan dess har dock Schwarzenegger tagit sin hand från floppande kedjan Planet Hollywood.

Regisserad av John McTiernan som är mest känd för "Die hard". (The Last action hero, 1993)

ZTV

21.00

A I - Artificiell intelligens

Steven Spielberg tog över Stanley Kubricks drömprojekt. Om en pojk-robot i framtiden som utvecklar mänskliga känslor och rymmer för att hitta lyckan. Starka visuella världar, men lite lång och långsam upplösning.(2001)

Canal+Gul

16.35

Blow

Johnny Depp i verklighetsbaserad historia om en knarkhandlare som börjar med marijuana och sedan blir kokainsmugglare på 1970-talet. Missbruk och intrigspel blir hans undergång. Penélope Cruz är med i mitten av historien som passion. (2001)

Canal+Gul

19.00

Livvakterna

Spännande uppföljare till "Noll tolerans". Jakob Eklunds polis slår sig samman med väktarna Krister Henriksson och Alexandra Rapaport för att hjälpa företagaren Samuel Fröler mot elaka gangsters. Rappt tempo, fräckt bildspråk och stegrad spänning. (2001)

TV 1000

17.40

ARTIKELN HANDLAR OM