Filmtips 22 april

TV
Foto: samuel goldwyn company
Vincent Spano och Anthony Denison i den fiktiva storstaden.

City of hope

Illusionslös skildring av flera människors liv i den påhittade storstaden Hudson City, New Jersey. Korruption, våld och mänskliga svagheter i en rik film som inte ens fick biopremiär i Sverige. Av utmärkte John Sayles.

Han gjorde också den mästerliga "Lone star". Den här filmen väver på samma sätt ihop flera historier och människo-öden i ett välskrivet tätt manus som lyckas berätta om 36 personer så att vi förstår vilka de är och hur de förhåller sig till andra. Mest handlar det om girighet och andra mörkare mänskliga egenskaper.

Vincent Spano har största rollen, i övrigt ser vi bland andra Angela Bassett, Chris Cooper, Gina Gershon och Lawrence Tierney. Regissören John Sayles är själv med som den skumme småhandlaren Carl.

Han har gjort flera bra filmer i olika stil, som "Matewan", "Baby it"s you" och nu senast "Sunshine state". Hans "Passion fish" visas i SVT 1 i morgon klockan 22.

John Sayles har också hjälpt till med andras manus, bland annat det till "Apollo 13".

Han skriver även bra romaner och gjorde rockvideon till Bruce Springsteens "Glory days". En mångsidig herre. (1991) SVT 2

22.30

Bottle rocket

Underhållande historia av Wes Anderson och hans Austinkompisar bröderna Wilson, först gjord som kortfilm 1994. Om en före detta mentalpatient som ska utföra "smart" kupp. Bra med tanke på låg budget. Anderson har fortsatt med "Rushmore" och "The Royal Tenenbaums". (1996)

TV 1000

18.00

Till varje pris

Utmärkt Nicole Kidman som karriärgalen och farlig väderkvinna på liten tv-station. Rolig satir, och thriller, om kändisskapets lockelse i ytlig- hetens tid. Hon förför unge Joaquin Phoenix för att bli av med sin sege make Matt Dillon. (To die for, 1995)

TV 1000 Cinema

19.00

Wit

Mycket gripande med den fantastiska Emma Thompson som cancersjuk patient. En pjäs, som förvandlats till film av Mike Nichols, om en intellektuell kvinna som försöker hålla känslorna och rädslan på avstånd genom ord och kvickheter. (2001)

Canal+ Gul

22.35

Ryttare i blått

Hillman-deckarna var en 1950-talsserie regisserad av Arne Mattsson. Utmärkta Annalisa Ericson har huvudrollen som Kajsa Hillman. Den här gången är maken John Hillman ( Karl-Arne Holmsten) ute på resa. Vi tar farväl av honom på Bromma flygplats. Nils Hallberg är rolig som Hillmans medhjälpare Freddy. Lena Granhagen är hans flickvän Sonja.

Gunnel Broström är en badande godsägare.

Här finns många sevärda skådespelare att känna igen: Mona Malm i den viktiga rollen som Kerstin, Erik Hell som ryttmästare, Lauritz Falk som överstelöjtnant och Solveig Ternström som hembiträde. Gio Petré är Git. En ung Björn Gustafson spelar poliskonstapel.

Olof Huddén spelar den blå ryttare som sätter igång intrigen genom att försöka spåra en piska som använts vid misshandel av häst. Men det dyker upp flera ryttare och mystiska identiteter.

Filmen är inspelad bland annat på Strömsholms slott.

Det blev sammanlagt fem filmer i den här serien, alla med en färg i titeln. (1959)

SVT 1

13.40

På luffen i Beverly Hills

Överklassparet Richard Dreyfuss och Bette Midler tar sig an en luffare ( Nick Nolte) som fullständigt vänder upp och ned på deras tillvaro. Han hittar gott om osäkerhet och trätor han kan utnyttja. Paul Mazurskys satir bygger på franske Renoirs "Boudu flyter förbi" från 1932. (Down and out in Beverly Hills, 1986)

TV 1000

16.00

The Gift

Cate Blanchett är mycket bra som fattig sydstatsmamma som kan spå och ser syner. Kan hon hjälpa polisen att hitta en mördare? Billy Bob Thornton skrev manus till den här välgjorda thrillern, inspirerad av sin mamma. Regisserad av Sam Raimi. (2000)

TV 1000 Cinema

21.00

Better than sex

Vuxen komedi kring sex och kärlek och sex. David Wenham och Susie Porter möts och har sex en natt. Men de gillar varandra så mycket att de fortsätter älska dag två och tre. Kan det vara kärlek? Intimt prat och funderande kring samlagsställningar och orgasmer. (2000)

Canal+

21.10