Filmtips 23 april

TV
Foto: atchafalaya
Mary McDonnell, Alfre Woodard och David Strathairn i drama i sydstatsmiljö.

Passion fish

Gripande drama om förhållandet mellan en skådespelerska ( Mary McDonnell) som hamnar i rullstol och sjuksköterskan ( Alfre Woodard) som drabbas av hennes bitterhet.

Den före detta såpastjärnan återvänder till sin uppväxts Louisana. Hon har pengar, men är ensam och hård och dricker för mycket vin.

Hon anställer sköterskor, men alla sägs upp eller lämnar henne.

Tills den mer viljestarka Chanterelle får jobbet.

Hon inser att patienten i rullstol behöver moststånd. Det blir en ovanlig maktkamp mellan anställd och arbetsgivare. Med fler bottnar än vad man kan vänta sig av en sådan här historia.

Vi får också se en intressant rad besökare hos skådespelerskan.

Mary McDonnell hade den kvinnliga huvudrollen i "Dansar med vargar".

Alfre Woodard är bioaktuell i "The Core" och har varit med i allt möjligt, från "Star Trek" till "Grand Canyon" och "Crooklyn".

Hon var Oscarsnominerad för "Cross creek" 1984, men har också varit med i tv-serier.

John Sayles är en utmärkt regissör och författare, och SVT visar flera av hans filmer nu. (1992)

SVT 1

21.45

Häftig och begeistrad

Fängslande och hjärtevärmande dokumentär om en norsk manskör. Sångnummer i islandskapet växlas med intervjuer och berättelser om hårda liv i hård natur. Vackert och gripande. (Heftig og begeistret, 2001)

Canal+ Gul

17.45

Krigarens hjärta

Uppföljaren är sämre än "Krigarens själ". Här handlar det om en brutal fader och barn i gängbråk. Till sist inser pappan ( Temuera Morrison) att allt inte går att lösa med våld, men allt hamnar ändå i våldsamma filmklyschor. (What becomes of the broken hearted, 1999)

Canal+

18.20

Den stora premiären

Fred Astaire spelar filmstjärna som ska göra comeback på Broadway. Utmärkta dansnummer med honom, Cyd Charisse och Jack Buchanan. Många starka sånger som "That"s entertainment". (The Band wagon, 1953) TCM

17.35

One

Shakespeares "Othello" blev "O" i USA och "One" i Sverige. En våldsam film om svartsjuka. Basketstjärnan Odin ( Mekhi Phifer) är ihop med ljusa Julia Stiles. Hans kompis Hugo ( Josh Hartnett) sår svartsjuka och misstänksamhet. Tuff och smart version med dagens språk. (O, 2001)

TV 1000

18.00

Yanks

Romantik under andra världskriget. Utspelas i England där amerikanska soldater som väntar på striderna dras till inhemska flickor. Vilket inte alltid är så populärt.

Följer tre förhållanden mellan soldater och flickor fram till dagen D, när invasionen i Normandie inleddes. Med Richard Gere och Vanessa Redgrave bland andra.

Skriven av Colin Welland, som fick sin största framgång några år senare med "Triumfens ögonblick".

Engelske regissören John Schlesinger har haft en karriär med många vågdalar. Under 1960-talet gjorde han filmer som "Darling" och "Midnight cowboy", på senare år "Madame Sousatzka" och thrillern "Pacific Heights". I mitten av 1990-talet gjorde han den mycket underhållande "Nya vindar på Cold Comfort Farm" och den medelmåttiga "Öga för öga" med Sally Field.

Hans senaste film var "Det näst bästa" med Madonna.

Richard Gere fick sitt genombrott året efter "Yanks" med "American gigolo" 1980 och, framför allt, "En officer och en gentleman" 1982. I år har vi kunnat se honom som skönsjungande advokat i "Chicago". (1979) TV 3

3.10

Klienten

Spännande efter bok av John Grisham. Pojke ( Brad Renfro) blir vittne till självmord och maffian undrar vad han hört. FBI vill tvinga honom att vittna. Advokaten Susan Sarandon vill skydda honom. Tommy Lee Jones är åklagare. (The Client, 1994)

TV 1000 Cinema

19.00

Alex in Wonderland

Tidig komedi av Paul Mazursky som, inspirerad av Federico Fellinis "8 1/2", gjorde en film om en ung regissörs vedermödor. Han spelas av Donald Sutherland och både Fellini och Jeanne Moreau dyker upp. Ellen Burstyn är väldigt bra. (1970)

TCM

21.00

Wild Iris

Välspelat, starkt drama med Gena Rowlands och Laura Linney som mor och dotter. Efter makens död måste dottern flytta in hos mamman. Det blir strider. Måste hennes tonårsson välja sida - och liv? Regisserad av Daniel Petrie. (2001)

Canal+ Gul

19.30