”Jag är en riktig besserwisser”

I kväll gör Mr Jeopardy sitt 2000:e program

1 av 2 | Foto: Eric Roxfelt
TÄNKER INTE LÄGGA AV Magnus Härenstam trivs med att vara hela svenska folkets petiga lärare och har inga planer på att sluta med "Jeopardy". I kväll firar programmet 2 000 avsnitt och för första gången sedan starten 1991 är han en av de tävlande. Han möter Martin Timell och Harald Treutiger.
TV

Magnus Härenstam leder i kväll ”Jeopardy” för 2000:e gången – vilket gör honom till Sveriges meste programledare.

Aftonbladet har träffat mannen som började med fem myror, fyra elefanter och en vapendragare vid namn Brasse Brännström.

– Än är det krut i gubben, säger Magnus Härenstam.

Han är Mr Jeopardy.

När Magnus Härenstam i kväll går in i den välbekanta tv-studion är det för 2000:e gången han leder frågeprogrammet. En bedrift som gör honom till Sveriges meste programledare.

– När jag fyllde 50 ville jag bara lägga av, jag tänkte det var bättre att sluta innan någon bad mig. Men så fick jag erbjudandet att leda ”Jeopardy” och slog till, säger Magnus Härenstam.

Passar som lärare

Och än har han inte ångrat sig.

– Jag en riktig besserwisser så rollen som mästrande folkskollärare passar mig bra. Och så tycker jag om när tanterna på stan känner igen mig.

Magnus Härenstam började sin karriär i början av 70-talet tillsammans med Brasse Brännström. Det stora genombrottet kom 1973 med barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

– Jag vet att Brasse inte gillar att alltid kopplas ihop med ”Fem myror?” men själv är jag kolossalt stolt över programmet. När jag dör ska det stå ”Han gjorde i alla fall myrorna” på min gravsten, säger Magnus Härenstam.

När det älskade komikerparet Brasse och Magnus efter tv-succéer, filmer och krogshower sedan gick skilda vägar, var det fler än barnen som sörjde.

– Det var både vemodigt och svårt att bryta loss från Brasse. Men vi var efter 16 år ganska trötta på varandra.

Kan bli återförening

Men en återförening är inte helt omöjlig.

– Jag och Brasse är fortfarande kompisar och har ibland pratat om att göra något mer tillsammans. Men skulle vi det skulle det behöva vara otroligt bra, bättre än något vi tidigare gjort, och det är nog nästan omöjligt, säger Magnus Härenstam.

I höst ska Mr Jeopardy göra nypremiär på teaterscenen efter 13 år.

När Lasse Berghagen i höst sätter upp sin föreställning ”Chinarevyn” samlas Sveriges stjärnelit på scen.

Förutom allsångsledaren själv medverkar Sissela Kyle, Helen Sjöholm, Loa Falkman – och Magnus Härenstam.

”Kan han så kan jag”

Beslutet att äntra teaterscenen är faktiskt den gamla vapendragaren Brasses förtjänst.

– När jag ser att den gamla gubben orkar hålla på att fortfarande göra lysande föreställningar så tänkte jag att kan han så kan jag, säger Magnus Härenstam.

ARKIV: Magnus Härenstam

Linda Hjertén