Filmtips 24 april

TV
Foto: WARNER BROS
Julia Roberts i en specialskriven roll som juridikstuderande som börjar nysta i två mordfall - och får yrkesmördare efter sig.

Pelikanfallet

En av de sämre filmerna efter en John Grisham-roman.

Faktum är att filmrättigheterna såldes innan författaren ens hade börjat skriva boken. Han presenterade bara ett kort utkast för filmproducenterna.

Och när han sedan skrev boken så hade han Julia Roberts i tankarna, när han skapade juridikstudenten Darby Shaw.

Historien utspelas i New Orleans. Två domare i USA:s högsta domstol har just mördats.

Det verkar inte finnas några vettiga motiv eller kopplingar mellan morden. Tills Darby Shaw börjar nysta i fallet, påhejad av sin lärare och älskare ( Sam Shepard).

Ganska snabbt hittar hon kopplingar till den allra högsta makten i landet. Hon får yrkesmördare efter sig och tvingas ta hjälp av både FBI och en smart undersökande journalist ( Denzel Washington).

Bra skådespelare och effektivt berättande av regissören Alan J Pakula (1928-1998) kan dock inte dölja att det är en ganska tunn intrig. (The Pelican brief, 1993)

Kanal 5

21.00

Blow

Drama med verklighetsbakgrund. Johnny Depp är mycket trovärdig i rollen som mannen som blev 1970-talets största smugglare av kokain till USA. Men när han och hustrun ( Penélope Cruz) själv blir missbrukare, hamnar deras liv i en ond spiral...

Regissören Ted Demme (1963- 2002) dog av en hjärtattack under en kändismatch i basketboll. Läkare hävdade att den kan ha orsakats av kokainmissbruk. (2001)

Canal+

21.30

Two ninas

Underhållande kärlekskomedi i New York-miljö. Ron Livingston (Office space, tv-serien "Band of Brothers") spelar en blivande författare som plötsligt får två kanonbrudar, båda med namnet Nina ( Cara Buono, Amanda Peet) efter sig. (1999)

TV 1000 Cinema

17.20

Horungen

Stark och omskakande historia, med verklighetsbakgrund, om en mor ( Jennifer Jason Leigh) som vägrar tro att hennes nye man ( Ron Eldard) förgriper sig på hennes dotter ( Jena Malone). Bra skådisar även i andra roller - Christina Ricci, Glenne Headly, Lyle Lovett - och en övertygande regidebut av Anjelica Huston. (Bastard out of Carolina, 1996)

TV 1000 Cinema

23.00

Farliga sinnen

En film lite i samma anda som "Döda poeters sällskap", fast inte riktigt lika tankeväckande.

Michelle Pfeiffer spelar Louanne, en före detta marinsoldat som sadlar om och blir lärare i engelska i en skola i Los Angeles slumkvarter.

Eleverna är intelligenta, men misstänksamma. De har lärt sig att inte lita på någon. Allra minst på en vacker vit kvinna.

Genom sina speciella undervisningsmetoder, som till viss del hänger ihop med hennes bakgrund, fångar hon dock elevernas uppmärksamhet. Hennes metoder gillas dock inte av skolledningen, men hon fortsätter kampen för sin klass.

Ganska medryckande, trots att det mesta som händer i filmen är ganska förutsägbart.

Filmen blev en enorm framgång i USA. Tveklöst hade den stor draghjälp av ett populärt soundtrack, där Coolios "Gangsta´s paradise" blev en gigantisk hit. (Dangerous minds, 1995)

ZTV

21.00

En het affär

Märklig men ändå gripande historia om två bröder ( Dennis Quaid och Arliss Howard) som äger förmågan att med blotta tanken sätta eld på saker. Debra Winger spelar kvinnan som båda älskar. Winger och Howard blev ett par på riktigt. (Wilder napalm, 1993)

TV 1000

20.00

I örnens klor

Melanie Griffith, Michael Douglas, Liam Neeson och Joely Richardson i en påkostad, välgjord och hyfsat spännande spion- och kärlekshistoria i andra världskrigets Berlin. Särskilt Griffiths är faktiskt bra. Bygger på en roman av Susan Isaac. (Shining through, 1992)

Canal+ Gul

22.10