Filmtips 26 april

TV
Foto: columbia pictures corporation
Chris Cooper och Elizabeth Peña spelar kärleksparet.

Lone star

John Sayles både spännande, gripande och mycket originella drama skildrar flera generationer av ett par släkter i en småstad i Texas, USA.

Det börjar som ett kriminaldrama, men är så mycket mer. Först de sista minuterna kommer den oväntade och chockerande upplösningen...

Chris Cooper spelar stadens sheriff Sam Deeds. När man hittar ett skelett och en rostig sheriffbricka i öknen misstänker han att ett brott har begåtts.

Det visar sig ha hänt 40 år tidigare. Och hans far Buddy ( Matthew McConaughey) kan mycket väl vara den skyldige. Han jobbade nämligen under stadens dåvarande sheriff, Charlie Wade ( Kris Kristofferson), som styrde staden med järnhand och hittade på sina egna lagar. Det påstås att de inte drog jämnt.

"Lone star" handlar mycket om minnen. Om hur det förflutna påverkar nutiden. Det intressanta är att när sheriffen börjar forska i historien, så minns människor så olika. Svarta, vita, mexikaner, indianer". alla har de sin bild av det förflutna.

På det sättet blir filmen också en skildring av hur olika kulturers livsstilar har utvecklats och förändrats i USA under de senaste 40 åren.

En viktig bit av filmen är också en spirande kärlekshistoria. Sam Deeds möter av en slump den kvinna ( Elizabeth Peña) han älskade i tonåren. Men då stoppades deras romans av hennes mexikanska bakgrund.

Få filmregissörer lyckas på ett så till synes enkelt sätt berätta så mycket som John Sayles.

Detta är hans största mästerverk hittills i karriären! (1996)

SVT 2

21.15

Any given Sunday

Oliver Stones drama om livet bakom kulisserna i Miami Sharks, ett proffslag i amerikansk fotboll. Det handlar om stora pengaaffärer, intriger och kärlekstrassel.

Många bra skådisar: Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods, Ann-Margret, L L Cool J och Jamie Foxx som spelaren i centrum för alltihop.(1999)

Kanal 5

21.00

Music of the heart

Gripande drama om en musiklärarinna som jobbar i en fattig skola i svarta New York-stadsdelen Harlem. Meryl Streep är, som alltid, väldigt bra i huvudrollen. Känsligt regisserad av Wes Craven, känd för skräckfilmsserierna "Scream" och "Terror på Elm Street". (1999)

TV 1000 Cinema

17.00

En satans eftermiddag

Al Pacino i en av sina bästa roller som en desperat man som rånar en New York-bank för att finansiera sin älskares könsbytesoperation. Men rånet utvecklas till en gisslanhistoria som förvandlas till en mediecirkus. En av de få filmer som John Cazale (1935- 1978) hann göra vid sidan av "Gudfadern" och "The Deer hunter". (Dog day afternoon, 1975)

Kanal 5

0.05

Festival

Svenskt ungdomsdrama med "Skärgårdsdoktorns" Ebba Hultkvist som en 17-åring som trotsar föräldrarnas förbud och rymmer till en rockfestival med pojkvännen och kompisarna.

Bristfälligt manus och ojämnt skådespeleri, men mycket bra musik ( Soundtrack of Our Lives, Caesar"s Palace, Wannadies, The Ark och Håkan Hellström) och en hyfsat trovärdig skildring av livet på rockfestivaler. Jesper Sahlén spelar vänsterprasslande pojkvän och Martin Aliaga den divige rockstjärnan. (2001)

TV 4

21.00

Lida

Bra filmversion av Stephen Kings spännande bok om succéförfattaren ( James Caan) som blir fånge hos sin största beundrare, en riktig galning, efter en allvarlig trafikolycka. Kathy Bates vann en Oscar för rollen som den fanatiska kvinnan. (Misery, 1990)

TV 4 plus

22.00

Music from another room

Rolig och lite annorlunda romantisk komedi med Jude Law från "The talented mr Ripley", "Enemy at the gates", "A I - artificiell intelligens" och "Road to Perdition". Han spelar en man som gör allt för att vinna en kvinnas ( Gretchen Mol) kärlek. (1997)

SVT 1

0.25