Filmtips 27 april

Stigmata

TV

Amerikansk thriller med övernaturliga inslag. Stigma innebär att djupt troende börjar blöda från sår på kroppen, likt Jesus på korset. Hittills har ingen läkare kunnat förklara fenomenet.

Här är det Frankie ( Patricia Arquette), en festglad hårfrisörska i Pittsburgh, som plötsligt drabbas av stigmata. Vatikanen i Rom skickar ut fader Andrew Kiernan ( Gabriel Byrne), specialist på att avslöja falska helgon och mirakel, för att undersöka saken. Och det är bråttom, för Frankies kropp drabbas av allt allvarligare attacker"

Jag har normalt lite svårt för den här typen av övernaturlig skräck. Men "Stigmata" fungerar, av flera skäl:

Det är en rätt bra grundhistoria om Jesus, Dödahavsrullar, evangelier och Vatikanens enorma makt. Här antyds att det inom den katolska kyrkan nästan finns en slags hemlig, CIA-liknande organisation.

Arquette övertygar som en alldeles vanlig männi-ska som inte förstår varför Gud ger sig på just henne, hon som inte har någon tro över huvud taget.

Även om regissören, med ett förflutet i reklam- och rockvideobranschen, kanske har sett "Se7en" några gånger för mycket, så är "Stigmata" onekligen snyggt gjord: annorlunda utfrätta färger, fräck scenografi, rapp klippning.

Och Martin Scorsese må vara en av världens främsta regissörer, men hans uppgörelser med katolska kyrkan har varit ganska svårbegripliga för en som inte tror. Här förklaras de religiösa turerna på ett mycket pedagogiskt sätt.

Något som lite grann gör "Stigmata" till en film som påminner om en ovanligt spännande lektion i katolska söndags-skolan. (1999)

TV 3

21.55

Boyz´N the hood

Gängstrider, droger, fattigdom" den då blott 23-årige John Singletons debutfilm är stark och omskakande. Men även en ganska klichéfylld skildring av det tuffa livet i Los Angeles svarta storstadsghetto. Med suveränt skådespeleri av Laurence Fishburne, Cuba Gooding Jr, Ice Cube, Angela Bassett och Tyra Ferrell. (1991)

ZTV

21.00

Karlsson på taket

Första filmversionen av Astrid Lingren-historien om en vacker, genomklok och lagom tjock man i sina bästa år - som flyger runt med propeller på ryggen i Vasa-stan i Stockholm. Ingen av författarinnans allra bästa sagor, men regissören Olle Hellbom (1925-1982) hittade rätt ton och filmen har hyfsade specialeffekter för sin tid. (1974)

TV 1000

16.00

En amerikan i Paris

Mycket underhållande musikal, uppbyggd kring storslagna dansnummer och George Gershwins (1898-1937) musik. Gene Kelly (1912-1996) spelar musikern som dras mellan två kvinnor ( Leslie Caron, Nina Foch). Sexfaldig Oscarsvinnare, bland annat för bästa film. (An American in Paris, 1951)

TCM

21.00

Illusionernas stad

Femfaldigt Oscarsbelönat drama som utspelas i Hollywoods filmbransch. Kirk Douglas spelar en framgångsrik producent, Lana Turner (1920-1995) en skådis han har ett förhållande med. (The Bad and the beautiful, 1952)

TCM

22.55

Firestorm

Hyfsat spännande thriller om brandmän som hoppar fallskärm och släcker skogsbränder.

Under en sådan hamnar en rökdykare ( Howie Long) och hans läromästare ( Scott Glenn) i strid med en dömd mördare ( William Forsythe) som använder den stora branden för att fly från fängelset. Längs vägen tvingas han också ta gisslan ( Suzy Amis, som ornitolog).

Kultfakta: En stuntman omkom när hans skärm inte vecklade ut sig, i samband med inspelningen av filmen. (1998)

TV 4

22.15

Chocolat

Lasse Hallströms drama utspelas i i 1950-talets Frankrike. Handlar om livets frestelser och folk som går sina egna vägar. Med Juliette Binoche, Johnny Depp, Alfred Molina, Peter Stormare och Lena Olin. (2000)

TV 1000 Cinema

15.00