Filmtips 25 april

TV
Foto: PHOENIX PICTURES
Sean Penns rollfigur, på flykt undan ryska gangstrar, hamnar i en mystisk stad.

U-turn

Skruvad och sexig thriller av Oliver Stone.

När Bobby Cooper ( Sean Penn) får krångel med motorn i sin Mustang-cab mitt i Arizonaöknen gör han en u-sväng - och hamnar i Superior, staden där alla försöker lura skjortan av varandra.

Det är incest och inavel och Jennifer Lopez rollfigur Grace gör karlarna galna när hon svänger på rumpan i sin tunna korta klänning och alla män vill sätta på henne och samtidigt roffa åt sig förmögenheten som hennes man ( Nick Nolte) ruvar på. Här hamnar alltså Cooper, själv på flykt undan ryska gangstrar.

En klassisk film noir-historia, som Oliver Stone skruvat till ordentligt. Ungefär som om han ville experimentera och leka lite med alla galna bildvinklar och klipp han inte fick plats med i "Natural born killers".

Det är - som alltid i Oliver Stones fall - ganska underhållande. Bra skådisar och fräck dialog och humor, fast ibland på gränsen till kalkonnivå.

Och en rätt svettig stämning, det är lätt att känna sympati för Sean Penns allt mer desperata rollfigur när allt går emot honom under den brännheta ökensolen.

Ibland blir dock de hysteriska bildvinklarna och klippen och Stones förkärlek för symbolik (måste han ha med kloka indianer i alla filmer?) lite väl mycket. (U turn, 1997)

SVT 1

21.00

Enkel biljett till friheten

Gripande historia om människor i en amerikansk småstad. Kathleen Quinlan spelar en kvinna som drömmer om ett annat liv i en större stad. Men kärleken till en charmig slarver och bilmekaniker ( David Keith) hindrar henne. I en sidohistoria glänser Dianne Wiest som en kvinna som misshandlas av sin man. (Independence day, 1983)

SVT 1

23.50

Djävulens advokat

Drama om en ung advokat ( Keanu Reeves), som säljer sin själ till djävulen ( Al Pacino). Han får hög lön, lyxvåning och lysande framtidsutsikter på en firma i New York. Men hustrun ( Charlize Theron) vantrivs och advokaten börjar flirta med en annan kvinna ( Connie Nielsen från "Gladiator"). Snyggt gjord historia som blir allt larvigare ju mer övernaturliga inslag som blandas in. (The Devil"s advocate, 1997)

Kanal 5

21.55

Moulin rouge!

Baz Luhrmanns kitschiga filmmusikal är en sorglig kärlekshistoria mellan dansösen ( Nicole Kidman) och blivande författaren ( Ewan Mc-Gregor). Utspelas 1899 på en av världens mest klassiska nattklubbar i Paris. När det gäller attityder, kläder, scenografi, repliker och inte minst musik (allt från Beatles till Madonna), lånar Luhrmann friskt från de senaste 50 årens populärkultur. (2001)

Canal+ Gul

18.55

Blue steel

Jamie Lee Curtis som Megan Turner, en New York-polis som får en seriemördare på halsen.

På sitt allra första uppdrag tvingas hon döda en rånare. Men var rånaren verkligen beväpnad? En utredning visar att Turner använde för mycket våld och hon blir suspenderad.

Privat har hon kärlekstrassel. Men när hon träffar en charmig börsmäklare ( Ron Silver) tror hon sig kanske ha hittat rätt för en gångs skull. Det är då det börjar köra ihop sig ordentligt" Tyvärr lite väl mycket, för intrigen blir mindre och mindre trovärdig, ju längre filmen pågår. (1990)

TV 3

21.00

Better than sex

Sexig australisk kärlekskomedi. David Wenham (Sagan om de två tornen) och Susie Porter spelar fotografen och modedesignern som möts på en blöt fest. Ett "one night stand" för båda två - som kanske, kanske inte, blir något mer" (2000)

Canal+ Gul

22.40

Bangrajan

Thailändskt krigsdrama som blev en stor publiksuccé på hemmaplan. Utspelas 1766 och handlar om hur befolkningen i en liten by kämpar mot det burmesiska imperiets soldater. Våldsamt, lite i samma stil som "Braveheart". (2000)

TV 1000 Cinema

23.00