Filmtips 29 april

TV
Foto: ANARCHIST"S CONVENTION FILMS
Damián Delgado är en av de beväpnade i John Sayles latinamerikanska film.

Men with guns

Gripande drama av John Sayles som utspelas i ett icke namngivet latinamerikanskt land.

En äldre läkare - spelad av Federico Luppi, 67-årig argentinare med ett 70-tal filmer bakom sig - ger sig tillsammans med några andra människor ut på en äventyrlig resa rakt in i regnskogen.

Han ska besöka de unga läkare han utbildade några år tidigare.

De har bosatt sig mitt ute i djungeln för att hjälpa fattiga indianer. Läkaren har dock misstankar om att de kan ha råkat illa ut, kanske till och med blivit mördare.

Tesen som Sayles driver är att i allt för många latin-amerikanska länder är de vanliga människorna drabbade av "men with guns", män med vapen.

De kan vara utsända av makthavarna. De kan vara gerillakrigare. De kan vara vanliga kriminella.

Men resultatet blir ofta lika katastrofalt för de vanliga människorna, de som drabbas av våldet.

Filmen är gjord på spanska.

John Sayles är USA:s främste independent-regissör.

Han gör alltid bara de filmer han själv har skrivit, om de ämnen som intresserar honom.

Nästan alla filmer har han finansierat själv, för att ha total kontroll över slutprodukten.

"Men with guns" är lite för lång och inte särskilt visuellt spännande. Inte i samma klass som till exempel "Baby, it"s you", "City of hope", "Passion fish", "Lone Star" eller "Sunshine state", alltså.

Men det är ändå en klart sevärd film, som här får svensk premiär. (Hombres armados, 1997)

SVT 2

22.30

1941 - Ursäkta, var är Hollywood?

Steven Spielbergs första flopp, en komedi som utspelas i 1940-talets Los Angeles där skräcken sprider sig efter japanernas attack mot Pearl Harbor. Några lysande scener, som helhet en komedi med storhetsvansinne. Med Dan Aykroyd, John Belushi (1949- 1982), Ned Beatty, Treat Williams och Nancy Allen. (1941, 1979)

TV 1000 Cinema

23.20

Till varje pris

Nicole Kidman i en av sina allra bästa filmroller. Rolig svart kärlekskomedi och mediesatir, regisserad av Gus Van Sant (Will Hunting), om en väderflicka på en lokal tv-station i en amerikansk småstadshåla. Med Matt Dillon, Joaquin Phoenix, Casey Affleck och Illeana Douglas.

Nicole Kidman är ju nybliven Oscars-vinnare för "Timmarna". Det är skandalöst att hon inte ens var nominerad för den här minst lika övertygande rollprestationen. (To die for, 1995)

TV 1000

22.00

Vi på Väddö

Svenskt kärleksdrama i skärgårdsmiljö.

Ylva ( Ann-Marie Gyllenspetz, 1932-1999) har just tagit sin juristexamen och hyr en stuga i skärgården för att varva ned efter studierna. Hennes fästman, kulturredaktören Bengt ( Karl-Arne Holmsten, 1911-1995), blir besviken. Han hade hoppats att de skulle göra en gemensam resa på kontinenten.

På ön blir hon bekant med en av de bofasta, Frans ( Bengt Brunskog, 1920-2000), som i hemlighet försöker bli konstnär.

Snart vet inte Ylva vilken av de båda männen hon är mest intresserad av"

Ett testamente ställer sedan också till förvecklingar för huvudpersonernas kärleksliv.

Filmen bygger på Per Kellbergs (1919-1980) novellsamling som var ett försök att skapa en slags salongsfähig variant av Åsa-Nisse.

Och just John Elfström (1902-1981), som förknippas mest med rollen som Åsa-Nisse, spelar här en vresig fiskargubbe.

Bra skådespelare i en rätt tunn historia. (1958)

SVT 1

13.45

Ta chansen!

Tom Cruise, i tidig roll, spelar den unge fotbollstalangen som hoppas på idrottsstipendium till fin skola. Med Lea Thompson och en historia som påminner om "En officer och gentleman". Blev genombrott för Cruise. (All the right moves, 1983)

Canal+

18.30

Mitt liv som hembiträde

Frän satir om skillnaderna mellan fattiga och rika i dagens Brasilien. Bygger på en populär pjäs och handlar om fem kvinnor som jobbar som hembiträden, deras liv och drömmar. Okända - men väldigt bra - skådisar. (Domésticas, 2001)

Canal+ Gul

21.00