Svensk tv gör jättehyllning till Bergman

TV
Fyller 85.

En dokumentärserie i tre delar om filmerna, teatern och livet på Fårö. En sommarserie med de bästa långfilmerna. Och långa versionen av "Fanny och Alexander" i jul.

Sveriges Television storsatsar på Ingmar Bergman det närmaste året. Det började med att projektledaren Marie Nyreröd tog kontakt med mästerregissören för att göra något inför hans 85-årsdag den 14 juli i sommar. Uppenbarligen kom de bra överens, för det slutade med denna storsatsning.

- Vi har redan börjat filma, bland annat på Dramaten. Nu ska vi snart åka till Fårö och följa hans liv där. Det är spännande. Han har ju inte släppt in någon journalist i sitt hem sedan 1971, säger Nyreröd.

Dokumentärserien på 3 x 50 minuter kommer att sändas efter nyår. Under det senaste året har Ingmar Bergman gjort "Sarabande" för SVT, en långfilm som till vissa delar är en uppföljare till "Scener ur ett äktenskap" (1973). Bergman ville själv inte att filmen skulle visas på Cannesfestivalen nu i maj. Nu återstår att se om det blir premiär i svensk tv eller på Venedigfestivalen i höst. SVT har också filmat bakom kulisserna under inspelningen av "Sarabande".

Ingmar Bergman-filmerna som visas i sommar

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM