Filmtips 2 maj

TV
Foto: columbia tristar
John Travolta som Clinton-liknande presidentkandidat och huvudrollsinnehavare.

Spelets regler

John Travolta spelar en Clinton-liknande presidentkandidat och Emma Thompson hans hustru i den här kampanjkomedin, där anklagelser om otrohet sätter igång smutskastning.

Kathy Bates är också mycket bra, som rådgivare, liksom Billy Bob Thornton. Adrian Lester spelar den unge idealisten som börjar arbeta för politikern, men blir desillusionerad ju mer han upptäcker av de politiska intrigerna.

Tonen påminner en hel del om den fina tv-serien "Vita huset" och båda ligger förmodligen nära verkligheten i det amerikanska politiska livet.

Filmen bygger på en roman av den politiske journalisten Joe Klein som skrev den under pseudonymen "Anonym". Men hans rätta identitet avslöjades.

Regisserad av Mike Nichols. Manuset är skrivet av hans gamla komedipartner Elaine May. Nichols har mest gjort bra filmer, från 1960-talets "Vem är rädd för Virginia Woolf?" och "Mandomsprovet". Han regisserade nyligen Emma Thompson i starka "Wit" som visas på Canal+. (Primary colors, 1998)

SVT 1

21.00

Förstoringen

Sex, mode, rock ´n´ roll och mord. Michelan-gelo Antonionis 1960-talsfilm utspelas i swinging London. Om en modefotograf ( David Hemmings) som tror sig bli vittne till ett mord. Kan ett fotografi vara lösningen på gåtan? Snårig och ojämn, men bra skådisar: Vanessa Redgrave, Sarah Miles och Jane Birkin. (Blow-up, 1966)

TCM

21.00

A I - Artificiell intelligens

Steven Spielberg tog över Stanley Kubricks drömprojekt. Om en pojk-robot som utvecklar mänskliga känslor och rymmer för att hitta lyckan. Starka visuella världar, men lite lång och långsam upplösning. (2001)

Canal+

21.35

Fight club

Omskakande satir, provocerande film med Edward Norton som stressad försäkringsagent med sömnproblem. Brad Pitts rollfigur lockar honom att börja slåss och bilda en klubb som får allt mer fascistiska drag. Helena Bonham Carter är en mystisk kvinna. Av David Fincher som gjorde "Se7en" och "Panic room". (1999)

Kanal 5

21.55

Wit

Mycket gripande med den fantastiska Emma Thompson som cancersjuk patient. En pjäs, som förvandlats till film av Mike Nichols, om en intellektuell kvinna som försöker hålla känslorna och rädslan på avstånd genom ord och kvickheter. (2001)

Canal+ Gul

17.40

En mors son

Bobby Sands blev världsberömd 1981 när fängslade IRA-medlemmar började hungerstrejka.

Thatcher-regeringen ville att de skulle sättas åt så hårt som möjligt som brottslingar, själva såg de sig som politiska fångar, soldater i ett krig.

Det blev en envis och lång moralisk strid som fördes med världen som publik. "En mors son" berättar historien från en annan vinkel. Helen Mirren spelar Kathleen Quigley, lärarinna och mamma till en av de hungerstrejkande. När hennes vuxne son grips efter en skottlossning vet hon inget om hans IRA-aktiviteter.

Men sakta dras hon in i en värld som hon försökt hålla ifrån sig. Inte av övertygelse, utan för att hjälpa sin son.

När de hungerstrejkande börjar dö ställs hon inför ett val. Hon är den enda som har rätt att ge läkarna möjlighet att avbryta hungerstrejken och behandla sonen. Politisk övertygelse och principer ställs mot kärleken från de anhöriga, driften att hjälpa och ta hand om. Fionnula Flanagan spelar politiskt engagerade Annie vars son också deltar. De två kvinnorna är helt olika från början, men närmar sig varandra.

Gjord av upphovsmännen bakom "I faderns namn", men i ett mer lågmält tonfall. Gripande och engagerande. (Some mother"s son, 1996)

SVT 1

0.10

Sommersby

Richard Gere spelar den amerikanske soldaten som kommer hem efter att ha stridit i inbördeskriget. Men många ställer sig skeptiska till att det verkligen är Sommersby som kommit tillbaka. Han har nämligen förändrats mycket, till det bättre. Vilket inte minst hans fru ( Jodie Foster) uppskattar. (1993)

TV 1000 Cinema

15.00

Hellcab

Om en lång arbetsdag för en taxichaufför i Chicago med många sorters passagerare och öden. Bygger på en pjäs. Bland passagerarna finns kända skådespelare som John Cusack och Gillian Anderson i hastiga inhopp. Intressant och omväxlande, släppt direkt på video här. (1997)

Kanal 5

1.50

Vänner och flickvänner

David Schwimmer spelar den hängige Tom, som fortfarande bor hemma, och utsätts för en lång och plågsam förväxling. Hans vänner med kvinnor skrattar, skolans snygging, Gwyneth Paltrow, har mer medlidande. Regisserad av Matt Reeves. (The Pall- bearer, 1996)

TV 1000 Cinema

19.00