Filmtips 1 maj

TV
Foto: columbia tristar
Julia Roberts och Rupert Everett som det förtrogna paret i kärlekskomedi.

Min bäste väns bröllop

Krogkritikern Julianne ( Julia Roberts) har en ex-pojkvän som bästis, sportjournalisten Michael ( Dermot Mulroney).

När Michael ska gifta sig med unga Kimmy ( Cameron Diaz) inser Julianne att hon egentligen är kär i honom.

Hon försöker stoppa bröllopet.

Hon tar till rätt tarvliga metoder och det är inte helt lätt att gilla eller ens alltid förstå henne.

Men här finns tillräckligt med kul scener för att hålla intresset vid liv.

Som det flitiga användandet av Burt Bacharachs 1960-talshits som perfekt fångar filmens tonfall.

I synnerhet en scen med allsång av "I say a little prayer", ledd av Rupert Everett. Honom har jag inte sett bättre.

Han spelar Juliannes förtrogne, en homosexuell kompis som låtsas vara hennes fästman när intrigen trasslar till sig.

Diaz är också en duktig komedienne, här sjunger hon falskt å det härligaste.

Regissören P J Hogan, som gjorde "Muriels bröllop", har en bra känsla för pinsamheter i umgängeslivet. Det händer mycket mellan raderna.

Trots alla problem och elakheter är "Min bäste väns bröllop" den sortens romantiska komedi man mår gott av. (My best friend"s wedding, 1997)

ZTV

21.00

The man who cried

Christina Ricci har huvudrollen i Sally Potters drama om en judisk flicka som flyr Sovjet på 1930-talet. Hon växer upp i England och är dansare i Paris under andra världskriget. Med Johnny Depp, Cate Blanchett och John Turturro. Mannen som gråter är hennes pappa. (2000)

Canal+

16.50

Mrs Caldicot´s cabbage war

Övertydlig men varmhjärtad brittisk komedi med Pauline Collins ( Shirley Valentine) som hamnar på vårdhem för äldre. Efter ett liv där hon hunsats av dum make och trist son gör hon till sist uppror och leder pensionärer i kamp för värdighet. Collins riktige man John Alderton spelar elak föreståndare. (2000)

Canal+ Gul

17.25

Traffic

Steven Soderbergh har gjort en fräck version av en brittisk tv-serie om knark.

Tre olika berättelser, i tre olika färgskalor, vävs samman. Michael Douglas spelar en domare som ska fånga en knarkhandlare, men ser först för sent vad som händer hans dotter. Benicio Del Toro är mycket bra som mexikansk polis. (2000)

TV 1000

20.00

Livet är en schlager

Svensk komedi, som visades i tv på långfredagen, om förortsmamman Mona ( Helena Bergström) som får ställa upp i Melodifestivalen. Ytligt som en schlager, mycket klichéer, men samtidigt ett par timmars god underhållning, inte minst tack vare bra skådespelare som Björn Kjellman, Jonas Karlsson, Thomas Hanzon och Johan Ulveson.

Regina Lund spelar en stjärna som är med i festivalen.

Här finns också en rad riktiga schlagerartister, som Carola, Anna Book och Lena Philipsson.

Manuset är skrivet av Jonas Gardell och filmen regisserades av Susanne Bier som gjort danska publiksuccéer som "Älskar dig för evigt" och "Den enda rätta".

Handlingen är inte helt trovärdig i detaljerna, men det handlar om ärlighet. Mona skickar in ett bidrag och får delta med låten, men berättar inte vem som egentligen skrivit melodin. Hon är en schlagertokig kvinna som döpt sina fyra barn efter kända artister.

Sången hon sjunger är "Aldrig ska jag sluta älska dig". Jonas Gardell har sedan dess själv haft med den i sin show, och den finns på hans senaste livesuccé "Livet" som är släppt på video och dvd. (2000)

SVT 1

14.00

Ingen undkommer

Välspelat drama med utmärkte John Cassavetes i huvudrollen. Han blir vän med Sidney Poitier i New Yorks hamn i kamp med grymme Jack Warden. Om hudfärg och stolthet och vikten av att stå för sina åsikter. Martin Ritts regidebut. (Edge of the city, 1957)

TCM

19.35

36 timmar

Välgjord spionhistoria som utspelas under andra världskriget, där en amerikansk officer ska luras att avslöja krigshemligheter för tyskarna. Med bland andra James Garner och Eva Marie Saint. Regi av George Seaton. (36 hours, 1964)

TCM

21.00

Blow

Johnny Depp i verklighetsbaserad historia om en knarkhandlare som börjar med marijuana och sedan blir kokainsmugglare på 1970-talet. Missbruk och intrigspel blir hans undergång. Penélope Cruz är med i mitten av historien som passion. (2001)

Canal+

21.40