Filmtips 4 maj

TV
Foto: UNITED ARTISTS
Richard Gere fick sitt stora genombrott åren efter den här krigsfilmen.

Yanks

Romantik under andra världskriget. Utspelas i England där amerikanska soldater som väntar på striderna dras till inhemska flickor. Vilket inte alltid är så populärt.

Filmen följer tre förhållanden mellan soldater och flickor fram till dagen D när invasionen i Normandie inleddes. Med Richard Gere och Vanessa Redgrave, bland andra.

Skriven av Colin Welland, som fick sin största framgång några år senare med "Triumfens ögonblick".

Engelske regissören John Schlesinger har haft en karriär med många vågdalar.

Under 1960-talet gjorde han filmer som "Darling" och "Midnight cowboy", på senare år "Madame Sousatzka", thrillern "Pacific Heights" och den mycket underhållande "Nya vindar på Cold Comfort Farm". I mitten av 1990-talet gjorde han den medelmåttiga "Öga för öga" med Sally Field.

Richard Gere fick sitt genombrott året efter "Yanks" med "American gigolo" (1980) och, framför allt, "En officer och en gentleman" (1982). Nu kan vi se honom på bio i "Chicago". (1979)

TV 3

2.30

One

Shakespeares "Othello" blev "O" i USA och "One" i Sverige. Basketstjärnan Odin ( Mekhi Phifer) är ihop med ljusa Julia Stiles. Hans kompis Hugo ( Josh Hartnett) sår svartsjuka och misstänksamhet. Den här tuffa och smarta versionen av "Othello" lyckas behålla nerven och andan i den gamla historien fast allt är just nu i USA och med dagens språk. (2001)

TV 1000

22.00

Skjut för att döda

Välgjort, våldsamt drama på flera plan. Jakt på en mördare, men också en skildring av kampen mellan storstad och natur. En man på rymmen tar en grupp som gisslan. Guide och ledare är Kirstie Alley och mannen i hennes liv, Tom Berenger, ska rädda henne. Han är van vid naturen, vilket inte gäller storstadspolisen Sidney Poitier. (Shoot to kill, 1988)

TV 4

22.15

Milagro

Robert Redfords "Äppelkriget", ungefär, om en liten bys kamp mot rika uppköpare. Full av magi och humor. Milag-ro ligger i New Mexico och där vill en företagare exploatera och göra om byn till ett semesterparadis med golfbanor och lyxhotell. Några av invånarna tar upp kampen. (The Milagro beanfield war, 1988) Canal+ Gul 22.35

Drama från Taiwan och dagens Taipei. Om ett ungt par som försöker få kärleken att hålla, trots hennes struliga mamma och trots hans kontakter i stadens gangsterkretsar. Titeln syftar på betelnötter, en än så länge laglig drog i Taiwan. (Ai ni ai wo, 2001)

Canal+

23.25

Snake eyes

Inleds med tiominuterstagning vid VM-boxning, dit polisen Nicolas Cage anländer. Mästerligt av Brian De Palma. Sedan är det en seg thriller.

"Snake eyes" utspelas i ett byggnadskomplex som är både idrottshall, hotell och kasino i spelstaden Atlantic City. Det är VM-match i boxning. Vi följer en korrumperad polis (Nicolas Cage) som möter sin bäste vän, en hög militär ( Gary Sinise) på plats för att bevaka försvarsministern. Mystiska kvinnor dyker upp.

Flera skott smäller av.

Samma händelser visas om och om igen ur olika vinklar, och för varje gång lär sig åskådaren någonting nytt. Men ju mer man får reda på, desto tunnare och mer ordinär känns den här thrillern som inleds så originellt.

Tidigt i karriären pusslade regissören Brian De Palma ihop hyggliga thrillers genom att låna från Hitchcock. Under senare år har han snarare stulit från sig själv, återanvänt sina favoritscener gång på gång.

Han är mycket ojämn och har gjort lyckade saker som "Scarface" och "Carlito"s way" och hemskheter som "Fåfängans fyrverkeri" och "Mission to Mars". Hans senaste, "Femme fatale", fick inte svensk biopremiär. (1998)

TV 3

21.55

Mardrömsjakten

Brian De Palma är en skicklig thrillerregissör, mycket inspirerad av Hitchcock som han ibland härmar. Här är det Kirk Douglas som försöker få tillbaka sin kidnappade son i en otäck historia med övernaturliga ingredienser. (The Fury, 1978)

Canal+

1.10

Marvins döttrar

Diane Keaton och Meryl Streep är systrar med bråkig relation som återförenas när fadern blir sjuk och behöver någon som kan ge honom benmärg. Leonardo DiCaprio har en viktig biroll. (Marvin"s room, 1996)

TV 1000 Cinema

15.00

Snatch

Bisarr brittisk gangsterkomedi om ett gäng färgstarka skurkar som lurar skjortan av varandra. Uppgjorda illegala boxningsmatcher och en mumlande Brad Pitt som boxas för att få pengar till en ny husvagn åt sin mor. Mer humor än spänning. (2000)

TV 1000 Cinema

21.10