Filmtips 5 maj

TV
Foto: s bauman-produktion
Karl-Arne Holmsten, Sickan Carlsson och Stig Olin i konstnärlig miljö.

En fästman i taget

Arbetsnamnet på den här komedin var "En dålig flicka". Och det är Sickan Carlsson i huvudrollen som ger sig ut för att skaffa sig en rik erotisk erfarenhet och göra sig mer spännande. Hon tycker nämligen att fästmannen, ingenjör Arne Stockman ( Karl-Arne Holmsten), inte behandlar henne tillräckligt spännande.

Hon ger sig av och har diverse äventyr med andra karlar. Det blir dock inte så värst mycket sex. "En fästman i taget" är en präktig och väluppfostrad film.

Bland männen hon möter finns Stig Järrel som handelsresande i damunderkläder, Stig Olin som konstnär med nakna motiv, Gunnar Björnstrand som inbrottstjuv och dynamitard samt Edvin Adolphson som disponent med ödslig jaktstuga.

Resan går till bland annat Falun och Härjedalen.

Filmen regisserades av Schamyl Bauman och manuset skrevs av Gösta Stevens, veteraner i komedifacket.

Några andra arbetsnamn på filmen var "Fem man om en flicka", "Fria på narri" och "Frökens fem friare". (1952)

SVT 1

13.00

St Elmo´s fire

Om unga människor som lämnar skolan och glider i sär i vuxenlivet. Många av dem blev senare stjärnor: Demi Moore, Rob Lowe, Emilio Estevez, Judd Nelson och Ally Sheedy. Regisserad av Joel Schumacher. (1985)

TV 1000

16.00

The Rookie - nykomlingen

Fånig polisthriller gjord på rutin av Clint Eastwood, som både regisserar och spelar efter mallarna. Charlie Sheen är den unge nybörjarpolisen och Sonia Braga en kvinna som antastar Eastwood . (1990)

ZTV

21.00

Ung rebell

Här var det fortfarande utmanande med tonåringar som ville hitta ett eget liv. Rockmusiken var nyfödd, tonårskulturen knappt påtänkt. I dag tycker vi att James Dean är en rätt snäll kille som hamnar i trubbel. Dennis Hopper har en biroll och Natalie Wood spelar flickan. James Dean körde ihjäl sig 1955. (Rebel without a cause, 1955)

Canal+

22.55

Devil´s arithmetic

Kirsten Dunst spelar en modern tonårsflicka som plötsligt stiger genom en dörr till en annan tid och upplever ett av nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget. Och får veta mer om vad hennes släkt upplevde. (1999)

TV 3

1.45

Entropy

Genom att göra video till U2 blev regissören Phil Joanou känd och långfilmsdebuterade med hårda "State of grace". Samtidigt blev han kär i en fotomodell och problem i privatlivet krockade med filminspelningen och dumma Hollywoodproducenter.

Här har han gjort en underhållande film om sina upplevelser, med Stephen Dorff i huvudrollen som den färske regissören. Och Bono är med som hastigast som "rockstjärnan".

Judith Godreche spelar den franska fotomodellen Stella och filmen handlar mycket om deras förhållande. Hur det började och hur problemen kom.

I andra kvinnliga roller syns Lauren Holly och Kelly Macdonald.

Phil Joanou har hittills inte gjort någon mer långfilm efter "Entropy".

Entropi är ett fackord inom termodynamiken, men används också inom psykiatrin. Det handlar om hur ett system förändras, bland annat om värmespridning. (1999)

Kanal 5

2.00

She´s so lovely

Nedsupna trasiga paret Sean Penn och Robin Wright skiljs när han åker in. De ses efter tio år, men då är hon omgift med John Travolta. Välspelat John Cassavetes-drama, regisserat av hans son Nick. (1997)

TV 1000

20.00

Wild Iris

Välspelat, starkt drama med Gena Rowlands och Laura Linney som mor och dotter. Efter makens död måste dottern flytta in hos mamman. Det blir strider. Måste hennes tonårsson välja sida - och liv? (2001)

Canal+

19.00