Filmtips 6 maj

TV
Foto: diaphana films
Sacha Bourdo och Sergi López i överraskande fransk roadmovie.

Om tre veckor

Fransk roadmovie som både infriar förväntningar och överraskar.

Fransk filmkliché I: Det pratas mycket. Om livet, om kärleken. Bla bla bla. Det sägs klokheter, det pratas också en hel del strunt. Men strunt låter mer intellektuellt på franska.

Fransk filmkliché II: Människor möts och hamnar i säng med varandra. Det sker sällan med sådan naturlighet, utan någon form av skuldkänslor, som i franska filmer.

Allt det här finns med i "Om tre veckor", där den kringresande franske skoförsäljaren och charmören Paco (spanjoren Sergi López) erbjuder skjuts åt ryska liftaren Nino ( Sacha Bourdo).

Nino stjäl Pacos bil och får ett rejält kok stryk när de båda åter möts av en slump - och sedan blir de bästa vänner.

Osannolikt? Visst, men den här bitterljuva komedin har två så charmiga personer i centrum att man accepterar en del logiska luckor.

Resten av filmen skild-rar deras vänskap, Pacos lyckosamma och Ninos mindre lyckosamma försök till kontakt med det motsatta könet när de reser runt på den franska landsbygden.

Filmens titel syftar på Pacos pakt med en kvinna ( Elisabeth Vitali) han möter. De ska efter de första intensiva dygnen undvika att träffas under tre veckor för att testa styrkan i sin kärlek.

Originell humor och oförutsägbar intrig. (Western, 1997)

SVT 2

22.30

I örnens klor

Michael Douglas är spionchef, Melanie Griffith en kontorist som är duktig (nåja) på tyska. Hon tjatar till sig ett spionuppdrag i Nazityskland. Hon är nämligen filmtokig och övertygad om att hon tack vare sina biovanor vet hur spionage går till. Spännande, med verklighetsbakgrund. (Shining through, 1992)

Canal+ Gul

17.20

Space cowboys

En knytnäve från de grå pantrarna. Mer som en klapp på kinden än ett hårt slag. Clint Eastwood, James Garner, Donald Sutherland och Tommy Lee Jones kom aldrig ut i rymden på 1960-talet. Nu tar de chansen att åka upp och laga en gammal satellit och rädda världen. Vänligt charmig. (2000)

Canal+

16.35

Oskuldens tid

Gripande kostymfilm av Martin Scorsese. Om kärlek och konventioner i 1880- talets New York-societet där Daniel Day-Lewis och Michelle Pfeiffer dras till varandra. Men ska de våga? Winona Ryder spelar hans fästmö som verkar oskyldig, men vet hur hon ska manipulera. Richard E Grant spelar en snobb mycket övertygande. Fantastiskt vacker. (Age of innocence, 1993)

TV 1000

14.00

Doktor Zjivago

Praktfullt jätteepos efter ryssen Boris Pasternaks bok. Femfaldigt Oscarsbelönad. Med bland andra Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin och Alec Guinness. Mycket vacker och gripande kärlekssaga med klassisk slutscen. (Doctor Zhivago, 1965)

TCM

21.00

Pappa sökes

Svensk fars med Sickan Carlsson. Förväxlingskarusell som kretsar kring mannen ( Karl-Arne Holmsten) som mot föräldrarnas vilja träffar en kvinna från en lägre samhällsklass.

Fast till en början är förvecklingarna större än så. Föräldrarna blandar ihop manikyrister, och Sickan Carlssons rollfigur blandar ihop söner. Det är som det brukar. Roliga skådespelare och en underhållande tidsbild, trots allt.

Håkan Westergren är den stele direktören och Gunnar Björnstrand den lätt förvirrade Plutten. Thor Modéen syns i en biroll och två av de unga herrarna växte upp till vuxenskådespelare: Anders Nyström och Hans Lindgren.

Dessutom får man höra Sickan Carlsson och Karl-Arne Holmsten sjunga, "Fia Jansson", "Kväsarvalsen" och "Bonnjazz".

Sickan Carlsson föddes 1915 som Anna Greta och har varit älskad skådespelerska sedan tidigt 1930-tal. Hon har synts bland annat i "Landstormens lilla lotta", "Löjtnanshjärtan", "Gröna hissen", och "Fröken Chic".

"Pappa sökes" är regisserad av Arne Mattsson som under 1950-talet blev en skicklig thrillerregissör. (1947)

SVT 1

14.15

Dödsfällan

Fyndig thriller med Michael Caine som bästsäljarförfattare. Han får besök av Christopher Reeve och ett märkligt spel börjar. Vem lurar vem och vad vill Caine ha ut av den unge mannen? Det kan vara tufft även i bokbranschen. (Death trap, 1982)

Kanal 5

2.25

Dej ska jag ha

Doris Day i rollen som jazzsångerskan Ruth Emming som startade sin karriär på 1920-talet. James Cagney spelar hennes våldsamme älskare, gangstern Martin "The Gimp" Snyder i annorlunda biografi över en artist. Med Cameron Mitchell. (Love me or leave me, 1955)

TCM

19.00

Svarta hingsten

Populär barnbok som blivit familjefilm om en pojke som tar hand om en häst och tränar den för tävling. Veteranen Mickey Rooney är charmig som tränare. Med Kelly Reno. Regisserad av Carroll Ballard. (Black stallion, 1979)

ZTV

21.00