Filmtips 7 maj

Vänskap på Spitfire grill

TV

Flickan Percy (Alison Elliott) kommer från en anstalt till en liten håla i Maine och det tar ett tag att komma in i gemenskapen. Sedan blir det desto gulligare möten mellan generationerna. Men här finns intrigtrådar som både känns klyschiga och slitna och helt osannolika. Bra skådespelare gör dock att filmen går att se på.

Den äldre kaféägaren, Hannah Ferguson, som tar sig an nykomlingen men sedan blir skadad, spelas av Ellen Burstyn som gjort många minnesvärda filmroller. Ända sedan ”Sista föreställningen”, ”Exorcisten” och ”Alice bor inte här längre”. Hon var senast Oscarsnominerad för ”Re- quiem for a dream”.

I övriga roiller syns bland andra Marcia Gay Harden och Will Patton. (Spitfire grill, 1996)

SVT 1

21.00

Hemligheter & lögner

Brenda Blethyn är mycket bra som ensamstående mamma som möts av en omskakande hemlighet ur det förflutna. Rolig och gripande, Mike Leighs bästa film.

Börjar med en vuxen kvinna, vars adoptivföräldrar dött. Hortense (Marianne Jean-Baptiste) söker sin biologiska mor och blir förvånad över vad hon hittar. (Secrets and lies, 1996)

Canal+ Gul

13.55

Jagad av Gestapo

Peter O’Toole spelar en brittisk militär som under andra världskriget på eget bevåg försöker skjuta ihjäl Hitler. Han fångas av Gestapo och torteras. När han sedan är på flykt är det både nazister och engelsmän som vill komma åt honom. Bygger på thriller av Geoffrey Household. Filmad också 1941 av Fritz Lang som ”Människojakt”. (Rogue male, 1976)

TV 4

0.40

Jag älskar dig, Karlsson

Svenskt drama om en ung kvinna (Marguerite Viby) som räddar ett nedläggningshotat dagis. Fast på den tiden hette det barnkrubba.

Det handlar om kärlek också förstås, med Sture Lagerwall som kavaljer. I inledningen av filmen är han rejält berusad ett par gånger och förlovad med förmögna Connie (Lillebil Kjellén). Olof Winnerstrand spelar hans farbror, en rik man som har makten över barnkrubbans öde. Han äger nämligen huset där den ligger.

Men han gillar inte barn.

Det blir mycket gullande med ungar innan allt är över.

”Jag älskar dig, Karlsson” är en svensk version av en dansk komedi som hette ”Jeg elsker en anden” som gjordes 1946. Även den svenska filmen spelades in i Danmark, men några utomhusscener togs i Stockholm. (1947)

SVT 1

14.25

Berusad av framgång

Skildring av 1950-talets tv-värld när showerna direksändes och krävde noggranna förberedelser. Förebilden för den alkoholiserade matinéstjärnan Alan Swann (spelad av Peter O’Toole) som ska gästspela i programmet är Errol Flynn. (My favorite year, 1982)

TCM

21.00

Better than sex

Vuxen komedi kring sex och kärlek och sex. David Wenham och Susie Porter möts och har sex en natt. Men de gillar varandra så mycket att de fortsätter älska dag två och tre. Kan det vara kärlek? Intimt prat och funderande kring samlagsställningar och orgasmer. (2000)

Canal+

16.55