Magnusson: Visst går det att fuska

Han utesluter inte bedrägeri i svenska "Vem vill bli miljonär?"

TV

Major Charles Ingram vann högvinsten i engelska "Vem vill bli miljonär?" med avancerat fusk.

Bengt Magnusson utesluter inte att något liknande redan skett i Sverige.

- Visst går det att fuska, säger han.

Foto: MAGNUS WENNMAN
STORKUPP I ENGLAND I den engelska upplagan av "Vem vill bli miljonär?" lurade Charles Ingram till sig motsvarande 15 miljoner kronor. Bengt Magnusson utesluter inte att någon har lyckats fuska till sig prispengar i den svenska varianten.

Charles Ingram, hustrun Diana och medbrottslingen Tecwen Whittock dömdes nyligen till villkorliga fängelsedomar och drygt 200 000 kronor i böter av engelsk domstol.

Hostningar som hjälp

Trion hade hösten 2001 utsatt tv-succén "Vem vill bli miljonär?" för en avancerad komplott och fuskat till sig högvinsten på cirka 15 miljoner kronor.

Via ett kodsystem med hostningar från hustrun och Tecwen Whittock, båda utplacerade i studion, lotsades Charles Ingram till miljonerna.

I kväll startar den nya säsongen av "Vem vill bli miljonär?" i TV4.

Programledaren Bengt Magnusson kan inte utesluta att någon fuskat till sig pengar i den svenska versionen.

- Vem vet? Någon kan ha lyckats, även om ingen av oss som gör programmet tror det. Har det hänt så har någon varit väldigt duktig, säger han.

Kontroll i publiken

"Vem vill bli miljonär?" bandas inför publik. Hjälpande hostningar är mycket svåra att upptäcka.

- Det sitter cirka 100 personer i studion - och då hostas det. Vet man inte vilka hostningar man ska lyssna efter är det oerhört svårt att upptäcka, säger Bengt Magnusson.

Charles Ingrams system för fusk var i tävlingens slutskede dock så uppenbart att det sannolikt upptäckts även i Sverige, tillägger han.

Under de svenska inspelningarna finns anonyma kontrollanter utplacerade i studion för att avslöja eventuellt fusk. Studiopersonalen är också uppmärksam på sådant som verkar onormalt.

- Säkerheten är bra. Jag tror inte det finns skäl att skärpa den, säger Bengt Magnusson.

Så kan de ha lurat systemet

Dan Panas