Vem är drömprinsen?

TV
Bill Pullman och Sandra Bullock i Medan du sov

Medan du sov

Romantisk komedi som befäste Sandra Bullocks stjärnstatus efter genombrottet med ”Speed”.

Hon spelar Lucy som säljer biljetter i en t-banestation i Chicago. Där dagdrömmer hon om en romans med en stilig karl (Peter Gallagher) som åker med tåget varje morgon. När drömprinsen blir nedknuffad på spåret av ligister, rusar Lucy ut ur biljettluckan och räddar livet på honom. På sjukhuset tror alla att hon är hans flickvän. Familjen blir så glad åt att sonen har en fästmö att hon inte har hjärta att berätta sanningen.

Eftersom drömprinsen drabbats av en minneslucka är hon snart indragen i en härva av lögner, där den ende som är misstänksam är drömprinsens brorsa (Bill Pullman).

En dag vaknar den skadade mannen till liv. Men är han en drömprins? Eller är det brorsan som är det??

Stundtals är filmen sötsliskig och lite förutsägbar. Men den har också en varm och sympatisk ton och humor.

Och den har Sandra Bullock, som är söt, utan att vara filmstjärnesnygg. Därför är det lite lättare att engageras och roas av hennes romantiska äventyr. (While you were sleeping, 1995)

ZTV 21.00

BASEketball

Komedi av David Zucker (”Den nakna pistolen”-filmerna) med skaparna av ”South Park”, Matt Stone och Trey Parker, i huvudrollerna som två barnsligt grabbiga slöfockar.

Filmen handlar om ett nytt spel – en blandning av basket, baseball och volleyboll – som töntarna Stone/Parker uppfinner.

På riktigt var det regissören Zucker som hittade på detta spel redan på 1980-talet och som han och hans vänner spelade på hans garageinfart.

Så börjar det även för Stones och Parkers rollfigurer, fast sedan dröjer det inte länge förrän den nya sporten blir populär och kommersiellt gångbar.

Inledningsvis kan man därför se filmen lite grann som en fräck satir om sportvärldens kommersialisering och förfall.

Sedan spårar det ur med mycket plump underlivshumor. Till sist blir det en komedi där humorn mest riktar sig mot nervösa tolvåringar.

”South Park”-skaparna är dock hyfsade som skådisar med tanke på deras ringa erfarenhet framför kameran.

Flera riktiga sportstjärnor och -kommentatorer samt svenska Playboy-modellen Victoria Silvstedt är med i småroller, som sig själva. (1998)

kanal 5 21.00

Hem ljuva hem

Dan Yings debutfilm är en av de senaste årens mest omskakande svenska filmer. Den handlar om en vanlig familj där pappan (Michael Ny-qvist) är en riktig tyrann. En oväntad händelse förändrar alla inblandades framtid?.

Med bra skådespelare i alla rollerna: Kristina Törnqvist som hustrun, Alexandra Rapaport som hennes syster och Anastasios Soulis som sonen. (2001)

TV 1000 cinema 19.00

Ung rebell

En av alla tiders största (och första?) kultfilmer, en stark skildring av ungdomar på glid i 1950-talets USA. Det är också den roll som de flesta förknippar med James Dean (1931–1955), även om det faktiskt var för de andra två stora rollerna – ”Öster om Eden” (1955) och ”Jätten” (1956) – som han Oscars- nominerades. (Rebel without a cause, 1955)

Canal + 18.10