Filmtips 11 maj

TV
Foto: RKO Radio pictures inc
Den klassiska berättelsen om jätteapan i New York. Faye Wray om skönheten.

King Kong

En av ljudfilmens första stora klassiker!

En Skönheten & odjuret-historia om den vilda jätteapan som tas till fånga och förs till New York för allmän beskådning, samtidigt som den blir förälskad i en vacker skådespelerska. Hon spelas av Faye Wray, då 26 år. Strax efter premiären sa hon:

– Jag var inte så imponerad. Tyckte att jag skrek på tok för mycket i hela filmen. Jag kunde aldrig tänka mig då att King Kong och jag alltid skulle förknippas med varandra.

Effekterna framstår kanske som lätt löjliga jämfört med dagens, men faktum är att de under många år slog det mesta som gjordes i Hollywood.

Mest känd är slutscenen, när King Kong klättrar upp på toppen av skyskrapan Empire state building, världens högsta byggnad.

Filmen känns fortfarande betydligt mer spännande än den nyinspelning som gjordes 1976, som mest gått till filmhistorien för att det var Jessica Langes filmdebut.

Kultfakta: King Kongs läte är en kombination av ett lejons och en tigers ilskna vrål – spelat baklänges!

Nu finns planer på ännu en nyinspelning, av ”Sagan om ringen”-regissören Peter Jackson. (1933)

SVT 1

13.50

Pretty woman

Romantisk komedi med Richard Gere och Julia Roberts, som blev en gigantisk publiksuccé.

Han är affärsmannen som hyr en prostituerad för en vecka, klär upp henne – och kärlek uppstår? Charmigt, romantiskt, gulligt, tyckte många. Jag håller hellre med dem som tycker att filmen är korkad, kvinnoförnedrande och närmast som en rekryteringsfilm för ”världens äldsta yrke”. (1990)

TV 3

20.00

Den lilla butiken

Mycket underhållande kärlekskomedi med James Ste-wart (1908–1997) och Margaret Sullavan (1911–1960). De jobbar i samma affär, bråkar ständigt med varandra – samtidigt som de (anonymt) brevväxlar med varandra. Förlaga till ”Du har [email protected]” (1998) med Meg Ryan och Tom Hanks. (The Shop around the corner, 1940)

TCM

15.45

Sue Rodriguez story

Gripande tv-film, gjord i Kanada, om en dödligt sjuk kvinna (Wendy Crewson) som vill få dödshjälp. En sann historia som blev mycket omdiskuterad i sitt hemland. (At the end of the day: The Sue Rodriguez story, 1998)

Kanal 5

2.10

Ondskans ansikte

Obehaglig thriller om Henry Evans, ett barn (Macaulay Culkin, då 13 år) som är en blivande psykopat.

När hans kusins (Elijah Wood, då 12 år) mamma dör, flyttar han in hos Henry och upptäcker snabbt vad den vuxna omgivningen inte ser eller inte vill se: att den lilla grabben är spritt språngande galen.

Historien spårar ur ju längre filmen pågår, men det är kul att se de två mest begåvade barnskådespelarna tampas mot varandra.

Kultfakta: Culkins roll var först tänkt att göras av då 11-årige Jesse Bradford, som hade spelat Harrison Fords son i ”Misstänkt för mord”. (The Good son, 1993)

TV 4

22.15

Stulen identitet

Spännande tv-thriller. Kellie Martin, känd från tv-serien ”Cityakuten”, spelar en 16-årig tjej som en dag ser sig själv som liten flicka på ett mjölkpaket. Har det något med hennes hemska drömmar att göra? Är hennes föräldrar i verkligheten några andra? (The Face on the milk carton, 1995)

TV 3

9.55