Filmtips 12 maj

TV
Foto: columbia pictures corporation
Bruce Willis och Sarah Jessica Parker i fartfylld action.

Vaxdockan

Psykologiskt drama om en nattvakt (Per Oscarsson) som blir förälskad i en – skyltdocka!

Nattvakten Lundgren är en enstöring som bor i ett gammalt kråkslott i en park. Hyreshuset är befolkat av ett antal original, alla lite på utsidan av samhället.

Lundgren förälskar sig i en skyltdocka. Han tar hem den och för honom får den med tiden allt mer liv och blir som en riktig människa.

Hon spelas då av Gio Petré. En av Lundgrens grannar (Tor Isedal, 1924–1990) fattar misstankar mot de ”samtal” han hör sin granne ha med någon.

Hans hyresvärd (Elsa Prawitz, 1932-2001) blir besviken när hon inte lyckas förföra honom.

Så småningom avslöjas sanningen – men slutet blir ändå inte riktigt som alla hade väntat sig.

Den annars vid den här tiden ofta utskällde regissören Arne Mattsson (1919–1995) fick mest beröm för hur han höll ihop det här psykologiska dramat som till stor del förstås lever på en då 35-årig Per Oscarssons begåvade skådespeleri i huvudrollen. (1962)

SVT 1

13.10

Fjärilarnas tid

Salma Hayek – stjärnan från ”Frida” – i ett drama som utspelas i Dominikanska republiken.

Hon, Mia Maestro och Lumi Cavazos spelar tre systrar som går in i motståndsrörelsen sedan landets diktator Leonidas Trujillo (Edward James Olmos), som styrde och ställde som han ville åren 1930–1961, låtit mörda deras far.

Spännande historia med verklighetsbakgrund. (En el tiempo de las mariposas, 2001)

Canal+

21.00

Mr Rock ’n’ Roll – the Alan Freed story

Amerikansk tv-film om Alan Freed, kontroversiell radiopratare på 1950-talet, då han började spela svart rhythm & blues i vita radiostationer. Han brukar ibland få äran av att ha uppfunnit uttrycket rock ’n’ roll. Bra musik, men Judd Nelson är blek i huvudrollen. (1999)

TV 3

1.45

Striking distance

Fartfylld actionfilm som utspelas längs kanalerna i Pittsburgh. Bruce Willis och Sarah Jessica Parker är kollegerna som jagar en seriemördare i staden.

Samtidigt blir känslorna mellan dem allt hetare.

Det gäller även känslorna mellan den polis som Willis spelar och några av hans kolleger som kanske inte har riktigt rent mjöl i påsen.

Intrigen är föga trovärdig, men det blir aldrig riktigt tråkigt, trots alla klichéer. Färgstarka birollsskådisar: Dennis Farina, Tom Sizemore och ”Uppdrag mord”-stjärnan André Braugher.

Kultfakta: Ed Harris och Robert De Niro var först erbjudna huvudrollen, men nobbade. (1993)

ZTV

21.00

Framed

Spännande brittisk tv-thriller med manus av Lynda La Plante som skrev tv-serien ”I mördarens spår”. En polis på semester i Spanien stöter på en före detta kollega, numera på fel sida av lagen? Med förre James Bond, Timothy Dalton, David Morrisey och en 18-årig Penélope Cruz i sin andra roll . (1992)

Viasat Action

22.00