Filmtips 13 maj

TV
Giulietta Masina, t v, i huvudrollen som Gelsomina.

La Strada – landsvägen

En av Federico Fellinis (1920– 1993) bästa filmer.

Efter några första filmer i mer neorealistisk stil hittade han sitt formspråk med just den här historien och ”Cabirias nätter” ett par år senare, båda med hustrun Giulietta Masina (1920–1994) i huvudrollerna.

Båda två vann Oscar för bästa utländska film.

1993 fick regissören även en hedersoscar för hela sitt livs gärning inom filmkonsten.

Lite grann är det här Fellinis motsvarighet till Ingmar Bergmans ”Gycklarnas afton” (1953).

Det handlar om en kringresande cirkus. Dit säljs Gelsomina (Masina) av sin fattiga mor. Gycklaren Zampano (Anthony Quinn, 1915–2001) behandlar henne oftast mycket illa, något som han så småningom får anledning att ångra?

Välspelat, burleskt och mustigt. (La Strada, 1954)

SVT 2

22.30

Maria, Jesu mor

Amerikansk tv-film med två svenskor i samma huvudroll: Pernilla August och Melinda Kinnaman.

Påkostat och välgjort, men fyllt av klichéer, när man skildrar historien om Maria. August är bra i titelrollen, Kinnaman spelar henne som ung, fast det i verkligheten inte alls skiljer många år mellan dem i ålder. Christian Bale spelar Jesus. (Mary, Mother of Jesus, 1999)

TV 3

1.45

Midnight express

Mycket våldsamt och omdiskuterat fängelsedrama med verklighetsbakgrund, kraftfullt berättat av Alan Parker. Brad Davis (1949– 1991) spelar en amerikan som hamnar i turkiskt fängelse efter att ha försökt smuggla knark ut ur landet. Oscarsvinnare för Oliver Stones manus och Giorgio Moroders stämningsfulla musik. (1978)

TV 1000 Cinema

1.00

Flicka utan namn

Svensk deckare, i Stockholmsmiljö, om mordet på en ung kvinna.

Torgny Wickmans (1911–1997) första spelfilm är dock mer en realistisk skildring av polisens grundliga arbete än en särskilt spännande historia.

Det börjar med en mordrättegång i Stockholms rådhusrätt. Första vittnet börjar berätta. Snart övergår filmen i en tillbakablick, hur hon hör skott och springande steg i en trappuppgång?

Berit Frodi har en intressant dubbelroll, men av skådespelarna imponerar tveklöst Torsten Lilliecrona (1922–1999) mest.

För de allra flesta är han förstås Farbror Melker i Saltkråkan-filmerna. Här övertygar han i en betydligt mer lågmäld roll, som en kriminalpolis med tjuraktigt trygg säkerhet. (1954)

SVT 1

13.50

Ali Zaoua

Plågsamt realistisk skildring av livet för några gatubarn i Casablanca. Rapport från en tillvaro där det inte finns några lyckliga slut. Flerfaldigt prisbelönad, bland annat på Stockholms filmfestival. (Ali Zaoua, prince de la rue, 2000)

Canal+

17.05